Reklamer

Lyd- og bildeopptak i norske rettssaler

Fremskrittspartiet mener det er på høy tid at norske rettssaler utstyres med materiell slik at det blir mulig å gjennomføre lyd- og bildeopptak av forhandlingene i retten.

Det fremstår uforståelig for de fleste at det i norske domstoler som utgangspunkt ikke foreligger noen dokumentasjon av innholdet i forklaringer som gis i retten. Dette står i klar kontrast til de krav som i mange andre sammenhenger, i og uten for rettssystemet, stilles til dokumentasjon og gjenfinnbarhet.

Det norske systemet, med verken protokollasjon eller opptak av rettslige forklaringer, fremstår som enestående i internasjonal sammenheng. Norge står i en særstilling i forhold til andre land det er naturlig å sammenlikne med i den forstand at man i norsk rettspraksis normalt ikke foretar noen protokollering av hva vitner og parter forklarer under en hovedforhandling. Vi har med andre ord ingen dokumentasjon for innholdet av bevisførselen under hovedforhandling ut over hva som måtte fremgå av de etterfølgende domspremisser.

Fremskrittspartiet mener dette er en viktig investering staten bør ta for å få domstolene opp på et teknologisk tidsriktig nivå. Videre er dette nødvendig for at krav som ellers stilles i samfunnet knyttet til dokumentasjon og etterprøvbarhet også kan etterleves i domstolene. Viktigst er det likevel at kvaliteten på prosessene og de avgjørelser som treffes i domstolene blir bedre og at rettssikkerheten således styrkes.

Innføring av lyd- og bildeopptak kan også føre til tidsbesparelser for den enkelte dommer knyttet til domsskriving og mer effektiv utnyttelse av tiden under hovedforhandlinger. Dette er i så fall effektivitetsgevinster som vil føre til mindre behov for oppbemanning av dommerstillinger i fremtiden.

Et moderne rettssamfunn betinger utvikling i hvordan rettssikkerheten ivaretas. At norske rettssaler får på plass slikt utstyr som omtalt vil bedre rettsikkerheten og det er på høy tid at moderniseringen også når norske domstoler.

Fremskrittspartiet fremmer derfor forslag om denne investeringen og håper på støtte fra de andre partiene!

Reklamer
Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Bli med 135 andre følgere

  • Følg meg på Facebook

  • Arkiv

  • Reklamer
%d bloggere like this: