Reklamer

Glemte kryss, kan gå konkurs

Hørt om Elin og Arne Myrholdt? Eller om Peter Heitmann? Kanskje ikke. Men du har kanskje hørt om det de har opplevd?

Ekteparet Elin og Arne er straffet av Skatt Midt-Norge fordi det har gjort en formell feil, ved ikke å sende inn et skjema der det registrerer utleievirksomhet i tillegg til ordinær landbruksvirksomhet. De risikerer nå å gå konkurs, etter å ha fått et krav på 2,8 millioner fra Skatt Midt-Norge. 2,2 millionerer moms de har fått tilbake på fjøset i perioden 2006 til 2010. Resten er renter og straffegebyr. Hadde ekteparet benyttet seg av en frivillig ordning og registrert at de leide ut fjøset i merverdiavgiftsregisteret, hadde kravet ikke eksistert. Ekteparet skal ikke ha tjent en krone på skjemaglippen. Skatt Midt-Norge sier på generelt grunnlag at det ikke er rom for å vise skjønn.

Familieselskapet H. Heitmann & Son i Drøbak vil i flere år få svi for et kryss daglig leder Peter Heitmann aldri førte på et skjema han sendte Skatteetaten i april 2001. Det manglende krysset kostet selskapet drøyt 11 millioner kroner. Hadde krysset vært med, hadde ikke kravet eksistert. – Jeg trodde jeg hadde gjort alt riktig, men så manglet det altså et kryss. At det skulle koste oss 11 millioner, føles som et stort overgrep, sier Heitmann. Firmaet holdt på å gå overende.

Dette er 2 eksempler. Det finnes flere.

At det kan gjøres feil i det skjemaveldet som Norge opererer under er ikke rart og burde ikke overraske noen. Men at slike feil, hvor man ikke en gang får personlig vinning, skal straffes så hardt visste kanskje de færreste. Det er altså i dag ikke rom for skjønn.

Dette må endres! Justiskomiteen har nå behandlet en sak om regelbrudd og straff som følge av feil ved utfylling av skjema, hvor det ikke foreligger noen personlig vinning. Og i det samme forslaget har Justiskomiteen sett på at forvaltningen må kunne utøve skjønn slik at sanksjonene står i forhold til alvoret i regelbruddet.

Jeg har vært saksordfører for saken, og er glad for at regjeringen nå varsler at man i løpet av 2012 skal komme med en sak hvor kan følge opp dette. Det skal regjeringen ha ros for, og det er positivt at en enstemmig Justiskomite ser behov for at her må noe gjøres.

Dessverre har dette tatt lang tid. For det er mange som har opplevd de urimelighetene jeg har brukt to eksempler på. Jeg håper at i hvert fall for fremtiden ikke vil oppleve denne type overgrep fra det offentlige ovenfor den vanlige mann og kvinne her i landet. Det er i hvert fall lov å håpe.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

2 kommentarer

 1. Thomasjojo

   /  11. juni 2012

  hårreisende og typisk for Norge, som tror (statsadministrasjonen) de er best i alt. Det er på tide å avskaffe mye av administrasjonen, lempe på regler og skjemaer. det er for mye regler i Norge. Vi melkes av systemet for alle pengene vi tjener, og har snart ikke noe frihet igjen til å gjøre noesomhelst om du ikke har partiboka og vennekretsen i orden. Dette i tillegg til korrupsjon gjør at vi ikke kan gjøre noe som helst snart. utover det A4 livet vi skal presses inn i. Alle SKAL med.
  triste saker i et land som later som de er et demokrati.

  Svar
 2. Ann Kristin

   /  11. juni 2012

  Det er jo bare helt sykt at noe sånt skal få så store konsekvenser!!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: