Reklamer

Monopol har aldri vært løsningen

Det er sikkert mange områder man kan skrive om når temaet er at staten – det offentlige – svikter.

I disse ferietider for folk flest er det nok et tema som opptar mange; flyforsinkelser. Flytransport er et område utsatt for mye konkurranse. Noe som er positivt. Flyturer før som kostet 5-6000 kroner kan man nå få til en tusenlapp. På nok et område viser det at konkurranse er positivt for forbrukerne. Ikke har det blitt dårligere service heller. Tvert imot. Tror mange har satt pris på f.eks. Norwegian som går foran og investerer i Internett-tilgang for passasjerene på flyene.

Jeg nyter nå noen late dager i Barcelona. En by jeg har blitt veldig glad i. Et fantastisk feriemål og kun 3 timers flytur unna Norge. Sammen med min sønn Alexander.

I går når vi skulle reise fra Gardermoen var alle på plass i flyet i god tid før avgang. Nok en gang var Norwegian i rute. Hva skjer så? Pga mangel på flygeledere på jobb så måtte vi vente i flyet en time før vi kunne ta av. Dette skjer midt i ferietiden når mange skal ut og fly. Når det rammer som verst da skjer det.

Avinor, statlig selskap, har i dag monopol på å levere flygeledertjenester og utdanne flygeledere. Strategidirektør i Avinor ble intervjuet for noen dager siden. Hvorfor var det slike problemer? Ja, flygeledere ville også ha ferie var svaret… Jeg blir helt matt! Avinor skal ha ansvaret, men har gang på gang vist at man ikke klarer å håndtere oppgaver de er satt til. At flygeledere skal ha ferie burde vel ikke komme som en overraskelse på godt betalte direktører i Avinor.

Når problemene med for få flygeledere på jobb startet for et par uker siden valgte Avinor å ramme Torp og Rygge. De to private, kommersielle, flyplassene vi har i landet. Som går godt, og som kundene ønsker. Det viser stadig økende passasjertall. De andre flyplassene driver Avinor. De valgt å ramme konkurrenten. Med en tjeneste som kun Avinor leverer. Snakk om bukken og havresekken.

Nå rammes også andre flyplasser, og da spesielt Gardermoen. Det er ikke utdannet nok flygeledere. Og mange har fått fri når de trengs som mest.

La meg slå fast: det er ikke flygelederne som har ansvaret. Det er Avinor. Utdannelse av flygeledere må settes ut på anbud. Det må åpnes for konkurranse. Flere selskaper må kunne levere flygeledertjenester. Selvfølgelig skal utdannelse og kvalitet være i tråd med internasjonale standarder.

Avinor har bevist at nok et offentlig monopol ikke kan levere. På tide at dette monopolet lider samme skjebne som telemonopolet, flymonopolet og andre monopol som har blitt erstattet med konkurranse. Det har alltid gavnet forbrukerne.

20120721-165119.jpg

Reklamer
Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

5 kommentarer

 1. Hei Ulf.

  Der setter du fingeren på et punkt som også jeg til stadighet undrer meg over. Når monopoler ikke fungerer så må deres «Konkurrenter» gis de beste muligheter. Publikum kan ikke noe for at at Avinor ikke kan levere, men så tenker jeg ….. Finnes det ikke flygeledere i Europa? Som er uten jobb mener jeg? Språket i tårnet antar jeg er engelsk !? Med andre ord skulle ingen behøve å bli hindret av den grunn. Lønna i Norge er åpenbart bedre enn i mange andre nasjoner? Da burde det sannelig være mulig å skaffe nok folk?

  Svar
  • Synes du har et meget godt poeng! Skal nevne dette for Hoksrud som arbeider med dette i stortingsgruppen.

 2. Hei igjen

  Det høres flott ut for slik jeg oppfatter det er vi noe nær verdensmestere i tungvinte løsninger for å skaffe det som skal til av topp folk. På dette området må det åpenbart være mange i Europa som gjerne flytter til en nasjon som Norge, der de kan tjene bra og der deres utdannelse vil bære seg.

  Da føler jeg at dette er en «stillingskrig» som gjennomføres svært ofte slik at det utelukkende rammer 3 person i de konflikter som gjennomføres. Med andre ord publikum. At befolkningen brukes som gisler og lider tap er ikke lenger akseptabelt i min veden for det kan vi gjøre noe med!

  Hvis vi kan tiltrekke oss tilstrekkelig med dyktige folk fra utlandet. Gjerne med et overskudd, slik at vi har overlapping ved sykdom. Da kan de som til nå har jobbet i Norge flytte ut til Europa i stedet? Jeg tror ikke slike aksjoner blir like godt mottatt og så er trolig lønnsnivået noe helt annet !

  Det kan og være en løsning ?

  Svar
 3. harald vollan

   /  26. juli 2012

  Det er jo akkurat det som er problemet nå. Avinor er i ferd å «slanke» seg for konkurranse. Og du ser jo hvordan det går? Tror du virkelig private aktører hadde gjort noe annerledes? De vil jo tjene penger, masse penger. Enkleste måtene å gjøre det på, er å kutte stillinger. Så en kan egentlig si at konkurranse er en del av årsaken til problemet vi ser nå.

  Det finnes ikke arbeidsledige flygeledere rundt forbi. Det er global mangel på flygeledere. Lønningene i Norge er faktiske moderate, om en sammenlikner med andre land. I Spania tjener f.eks en flygeleder dobbelt så mye som i Norge. Om man nå finner en utenlandsk flygeleder som ønsker jobb i
  Norge, ja da må vedkommende finne seg i å bestå Bergenstesten. Norsk er sidestilt med Engelsk, og er begge ICAO-språk.

  Når det er sagt, kan man stille seg følgende spørsmål:

  -Bør man tenke økonomi på sikkerhetskritiske yrker?(politi og brannvesen hadde sikkert også blitt rimeligere, om man konkurranseutsatte dem)
  -Hvorfor skal man på død og liv gå i overskudd på flysikring(det samme gjelder egentlig for sykehus)
  I enkelte land, får ikke flygeledere jobbe overtid,
  Pga flysikkerheten, hvordan kan man basere den normale driften på overtid i Norge?

  Konklusjon: Man leker bare ikke med flysikkerheten!

  Svar
 4. harald vollan

   /  26. juli 2012

  Sintef har forresten sett på en rapport, som viser at antall alvorlige hendelser økte, etter at deler av luftfarten i usa ble konkurranseutsatt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: