Reklamer

Rapporten

Da har 22. juli-kommisjonen fremlagt sin rapport.

Hovedkonklusjonene er som følger:

– Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak.
– Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere 22/7.
– Flere sikrings- og beredskapstiltak for å vanskeliggjøre nye angrep og redusere skadevirkningene burde ha vært iverksatt 22/7.
– Helse- og redningsarbeidet ivaretok de skadde og pårørende i akuttfasen på en god måte.
– Regjeringens kommunikasjon til befolkningen var god. Departementene maktet å videreføre sitt arbeid på tross av skadene.
– Med en bedre arbeidsmetodikk og et bredere fokus kunne PST ha kommet på sporet av gjerningsmannen før 22/7. Kommisjonen har likevel ikke grunnlag for å si at PST dermed kunne og burde ha avverget angrepene.

Rapporten kan i sin helhet leses her: http://22julikommisjonen.no/

Nå skal rapporten leses og kommisjonens funn diskuteres. Det er gjort feil. Hvilke konsekvenser dette skal få og for hvem regner jeg med blir behørig diskutert i tiden fremover. For egen del vil jeg komme tilbake til flere kommentarer litt senere når rapporten er gjennomgått.

FrPs leder kommenterer rapporten her.

20120813-141218.jpg

Reklamer
Forrige innlegg
Legg igjen en kommentar

1 kommentar

 1. Heia

  Jeg savner noen elementer i den gjennomgangen som er gjort. Det er mulig at det står i rapporten men den har jeg ikke fått tid å lese ennå.

  En person som kalte seg Breivik hadde ringt og bedt om navnelister på AUF*ere, ? Ingen undret seg seg visst over det….

  En person hadde ringt og snakket om et manifest og om å drepe ungdommer ..!? Begge hendelser noen måneder før 22.07.2011.

  Sakene var ikke tatt videre hverken til; PST, AP ledelse, Partisekretær, eller til AUF sentralt. Hvorfor ikke? Dette siste var en utrolig farlig påstand som kunne komme fra hvem som helst? En forstyrret person? En riv ruskende gal mann/kvinne, En forsmådd kjæreste til en AUF’er, en som ville advare om noe? Eller en gjerningsmann med et oppdrag han ville vanskeliggjøre.

  Her tror jeg hele saken kunne vært stoppet og blåst … Hvis ikke de kunne løst det der og da på strak arm så er DLD en flopp lenge før det blir innført.

  Etter det har vi PST, som ikke gjorde noe med tipsene på Breivik. Nattsvart! Når Global Shield gir tips er det for at slike umiddelbart skal sjekkes opp for ; Hvem , Hva, Hvordan og Hvorfor ? Legning, ideer, tanker, meninger!? Dersom det er mulig å finne ut av. Alle tips må sjekkes opp og ut der og da og ikke legges til side.

  Dersom AUF hadde visst at noen hadde snakket om å drepe folk fra AUF.

  Hvor ville det være lettest å gjennomføre? Selvfølgelig der de var mange. Da var ikke Utøya noen trygg plass for flere enn det ferga og båtene kunne romme på en tur bort fra øya. Enhver med vett og forstand ville forstått det. I stedet sa man at øya var det tryggeste stedet, mens det man skulle gjort var å iverksette evakuering inn til fastlandet, straks man hørte om bomba i regjeringskvartalet.

  Politibeskyttelse og evakuering inn til fastlandet.

  Det aller siste som jeg ikke hørte noe om i gjennomgangen er hvorfor ikke Thorbjørn ble beordret rett over til fergeleiet. På det tidspunktet visste alle i hele Norge at det ikke var statskupp der politiet var involvert.

  Dette har liten praktisk betydning for hva som skjedde når det skjedde, siden man ikke hadde tatt affære i den retningen. Det kunne likevel ha ført til at Breivik var blitt tatt under sine forberedelser og dermed ikke fått utført det han planla.

  For Norge som samfunn ville det vært det aller beste.

  Derfor undrer det meg at de som sto ansvarlig for slike fadeser ikke har fått mer oppmerksomhet. Hva som er farlig i den sammenhengen må vurderes av eksperter.

  Alle kan unnskylde seg med alt de har av luft i lungene og kraft i stemmene, men det er likevel bare unnskyldninger for at de sviktet. De har ikke gjort jobben sin fra så langt tilbake som til 2004 og til et par måneder før det smalt..

  Jeg skjønner at Jens og andre «statsmenn og -kvinner» gjerne vil skryte på seg at ; I Norge, der trenger vi ikke væpnede vakter og bommer for der er det ingen farer som lurer ……

  Det var ikke bare dumt. Det er fortsatt utrolig dumt, for jeg har ikke inntrykket av at dette har bedret seg siden 22.07.2011!? Vi ser aldri noen foran Storingen. Ingen patruljerer rundt Stortinget, ingen foran UDI, foran Rådhuset …….

  Vi er altså fortsatt like naive som som før til tross for at Norge aldri mer blir det samme;

  Ganske enkelt for at drapsraten i Norge har vært sterkt økende i takt med «globaliseringen» av folket og den kommer til å øke videre nettopp av denne grunn og de konflikter som oppstår på grunn av etnisitet og gjenger. Gjengene er ikke utpreget med etniske norske medlemmer selv om de fleste idag trolig har Norsk Statsborgerskap.

  Det er et tankekors man skal ta med seg i tillegg til den faktiske hendelsen 22.07.2011

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: