Reklamer

Takk til norske tollbetjenter!

20120822-221243.jpg

Gjennom mine 6 år i Finanskomiteen fikk jeg god kjennskap til situasjonen for våre norske tollbetjenter. Gjennom et godt samarbeid med Norsk Tollerforbund fikk jeg mye informasjon om den viktige jobben som gjøres.

Og mang en gang har jeg møtt hyggelige tollbetjenter når jeg har passert riksgrensen ved Svinesund, kommet med fergen fra Danmark og Tyskland, eller ankommet Oslo Lufthavn Gardermoen og Moss Lufthavn Rygge.

I dag fikk jeg allikevel et innblikk i hverdagen for norske tollbetjenter som imponerte meg. Jeg besøkte tollstasjonen på Svinesund. En av landets mest trafikkerte tollsteder. Her var det bl.a. 3,1 millioner kjøretøy som passerte grensen i fjor. Over 3 millioner!

Sammen med de andre i FrPs fraksjon i Justiskomiteen var vi invitert av Norsk Tollerforbund. Vi møtte ledelsen ved stasjonen og tillitsvalgte for Øst-Norge Tollregion. Vi har sett narkotikahund i aksjon, og scanning av tungtransport. Jeg er imponert.

Vi har sett tollbetjentene i aksjon og hvordan de plukker ut mistenkelige personer som passerer våre riksgrensen. Og vi har sett hvor hektisk man har det ved skrankene for å behandle alle deklarasjoner for varer ut av EU og inn i Norge. Jeg er imponert.

Tiltross for en voldsom vekst i trafikken over grensen har budsjettene for tolletaten stort sett vært de samme. Flere oppgaver, de samme pengesummene. Noe kan sikkert alltid rasjonaliseres. Vi har i dag sett en automat gjøre mye av fortollingen av alkohol og tobakk for privatpersoner. Men vi snakker her om våre betjenter som vokter vår riksgrense. Her stoppes menneskesmuglere, narkotika, store partier med øl og sprit. Og ved terror har våre vakter ved grensen en viktig oppgave. Dette vet vi nå alt for godt etter terroren som Norge opplevde i fjor. Tollerne ved riksgrensen har ikke nødvendig utstyr og sikkerhet ved behov for å sperre grenseovergangene.

Mitt inntrykk er helt klart: norske tollbetjenter må få på plass nødvendige investeringer. Et eget investeringsbudsjett må bevilges av Stortinget. I dag må nødvendige investeringer i bygg og utstyr tas fra driften. Tolletaten må kobles til nødnettet på lik linje med politi, helse og brann. Kameraer må bli permanent ved de kjørbare grenseovergangene som er ubemannet. Bare i Øst-Norge regionen er det 38 slike overganger.

Jeg skal sammen med mine kollegaer i FrP jobbe for at våre flinke tollbetjenter får nødvendige ressurser til å kunne gjøre den jobben storsamfunnet ønsker. Takk til de som idag gjorde vårt besøk mulig. Stor takk til norske tollbetjenter!

20120822-221109.jpg

20120822-221218.jpg

Reklamer
Legg igjen en kommentar

2 kommentarer

 1. Børge Sandnes

   /  22. august 2012

  Helt enig Ulf! Imponerende å se hvordan det norske tollvesenet makter å utføre viktige samfunnsoppgaver med reduserte ressurser i form av bevilgninger og handlingsrom. Høy alkoho- og tobakklavgift gjør Norge til et lukerativt land å smugle inn illegale varer til. Lave straffer oppmuntrer til innførsel av narkotika – og en snillistisk innvandringspolitikk, som umuliggjør utførsel av illegale innvandrere oppmuntrer til menneskehandel. I sum gir dette våre tollbetjenter en vanskelig jobb, men som det virker som de utfører både godt og med stolthet. Nå må styresmaktene gi dem i likhet med våre naboland, større handlingsfrihet, og legimitet i form av de forslag vi fremmet i 2011. Reportasje fra besøket hos tollbetjentene kommer neste lørdag 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: