Reklamer

Livstidsstraff?

I kjølevannet av dommen mot 22. juli-terroristen må det komme en debatt om hvilket straffenivå vi skal ha her i landet. Og i dag går en av APs politikere ut og ønsker livstidsstraff.

Jeg har alltid ment at domstolene må ha mulighet for å dømme noen til soning livet ut. Personlig har jeg alltid hatt sympati med det amerikanske rettssystemet når det gjelder at man dømmes for hvert lovbrudd, og ikke får en strafferabatt. Spesielt må dette gjelder i særlige grove saker, som terrorisme og drap på flere personer.

I USA dømmes man for hvert straffbart forhold man har begått. I Norge gjør man ikke det. Man dømmes samlet for de forbrytelsene man står tiltalt for.

Det vil aldri bli en helt rettferdig dom mot en som har tatt et annet menneskes liv med overlegg. Det er ikke mulig å sette pris på et menneskeliv. Men som rettsstat må vi ihvertfall ha straffer som gjør at flere får og opprettholder tillit til systemet.

Norge har vært utsatt for en fryktelig terroraksjon. Mange familier er utsatt for det verste som kan skje. Slike massemordere skal ikke slippes ut igjen. Da holder det ikke kun med forvaring i straffeloven. Med forvaring KAN man risikere at vedkommende slippes ut. Men livstidsdom slipper man ikke ut. Personer som gjør seg fortjent til en livstidsdom fortjener ingen ny sjanse.

Jeg hilser derfor denne debatten velkommen, og spesielt er dette viktig nå som alle politiske partier arbeider med sine valgprogram for kommende stortingsperiode. Jeg vet ihvertfall hva jeg vil jobbe for. Og ønsker også å rette en takk til AP-politikeren som starter debatten i eget parti.

Reklamer
Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

 1. Bare at gjerningspersoner har det håpet om å kunne slippe ut, må være tungt for de pårørende. Ikke minst mindre straffende enn om du vet at du har livet ut i fengsel.
  Strafferabatt blir feil, men det kan motvirke sin hensikt med rehabilitering om dette innføres for mindre alvorlige forbrytelser også. Vi vil ikke ha et samfunn med overfylte fengsler slik som USA, til tross for at vi ønsker rettferdighet og rettferdige straffer. Men straffenivået i Norge er et hån mot alle ofre idag, når det gjelder mer alvorlige forbrytelser.

  Svar
 2. Arild Haverud

   /  27. august 2012

  Jeg deler din oppfatning om livstid i fengsel ved særlig grove forbrytelser. I dette tilfellet er det jo ikke rimlig at personen får komme ut i samfunnet igjen.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: