Reklamer

Grov vold må dømmes hardere

Saken om Sigrid har gått sterkt inn på oss alle. Kanskje spesielt de av oss som har barn på samme alder føler oss nok ekstra berørt av en slik grotesk sak. En flott ungdom ble brått og brutalt revet bort.

De siste dagene har det blitt fokus på at en av de siktede i saken tidligere er dømt for grov vold. Jeg tar ikke stilling til om vedkommende er skyldig i den nye siktelsen. Men det har blitt fokus på hvor lave straffer det er for grov vold. Og det er bekymringsfullt. Spesielt er det lave straffer for de som gjentatte ganger utøver grov vold mot andre mennesker. Folks generelle rettsoppfatning er nok at slik kriminalitet må straffes hardere.

Senest i 2009 fremmet FrP konkrete forslag om å skjerpe straffeloven slik at grov vold og gjentakelse av grov vold dømmes strengere.

Konkret har vi foreslått følgende: Dersom en person dømmes for grov vold for første gang, skal retten i utgangspunktet dømme vedkommende til fem års fengsel. Når den samme personen er dømt for grov vold, eller en annen type forbrytelse hvor strafferammen er fengsel i mer enn seks år, mer enn én gang tidligere, skal retten dømme vedkommende til fengsel i minst 10 år.

Dessverre støttet ingen andre partier våre forslag.

I Dagsavisen 6. september leste jeg at justispolitiske talspersoner i Høyre og Senterpartiet går ut og sier de ønsker strengere straffer for grov vold. Høyre og Sp stemte imidlertid ikke for FrPs forslag da vi fremmet det i Stortinget, men nå går de altså ut i Dagsavisen og roper på høyere straffer.

Jeg registrerer også at representanter for de samme partiene har flere ganger beskyldt FrP for å slå politisk mynt på enkeltsaker. Da er det litt underlig at H og Sp i forbindelse med Sigrid-saken går ut og krever strengere straffer for grov vold, samtidig som de ikke nevner at FrP faktisk har fremmet forslag om nettopp dette i Stortinget. De nevner selvfølgelig heller ikke at de stemte imot FrPs forslag da ny straffelov ble behandlet i 2005, og da forslagene senest ble tatt opp – i 2009.

Dagens lovverk, altså straffeloven fra 1902, åpner for at FrPs modell kan praktiseres av retten. Likevel gjøres ikke dette. Med FrPs forslag ville retten ikke hatt noe valg og måtte forholdt seg til det lovforslaget som er forklart ovenfor.

Jeg håper nå at vi kan få flertall for å dømme grov vold strengere, og ved gjentakelse ytterligere strengere fengselsstraffer. Hensynet til samfunnet og folks sikkerhet må veie tyngre enn hensynet til de kriminelle.

20120907-083009.jpg

Reklamer
Forrige innlegg
Legg igjen en kommentar

1 kommentar

  1. Grov vold, er så enkelt , la den voldelige smake på samme medisin, ingen vits med dyre rettssaker, advokater, varetekt, fengsling? Bevisene er jo krystallklare? Gjør prosessen kort og effektiv , er det beste, hvorfor gjøre det vanskelig når man kan gjøre det enkelt?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Bli med 135 andre følgere

  • Følg meg på Facebook

  • Arkiv

  • Reklamer
%d bloggere like this: