Reklamer

Japan, et utrolig flott land og mye vi kan lære

Har da kommet hjem etter en uke i Japan. Sammen med Stortingets Justiskomité. Sitter igjen med mange inntrykk og mye spennende å ta med meg i det videre politiske arbeidet.

Hovedfokus for turen har vært beredskap og sikkerhet. Justiskomiteen og Stortinget skal i de kommende måneder bruke mye tid på nettopp disse temaene. Spesielt med tanke på den fremlagte rapporten fra 22. juli-kommisjonen, som viste at Norge har stort forbedringspotensial når det gjelder nevnte temaer.

Vi har besøkt byer nord i Japan som ble hardt rammet i mars i fjor, når tsunamien slå innover etter et kraftig jordskjelv. Hele byer er rett og slett utslettet. Vi har møtt overlevende som forteller gripende historier. Vi har møtt innbyggere i en by hvor hele kommuneledelsen og de som hadde ansvaret for beredskapen ble drept.

Det sterkeste inntrykket var nok likevel å besøke et beredskapssenter i en av byene. Her hadde flere hundre søkt tilflukt når tsunamien rammet. Her trodde man at man var sikker. Men nei, i dette bygget ble flere hundre tatt med av bølgen for så å aldri bli funnet. Noen få overlevde ved å klamre seg fast til noen jernstenger opp under taket. Her var barn og eldre samlet. Folk i alle aldre. Og naturkreftene tar ikke hensyn. Det var en sterkt preget komite som var her.

Samtidig som vi har sett hvordan naturkreftene tok mange tusen liv i disse byene, har vi også møtt mennesker som har et utfattelig pågangsmot. Byene skal gjenbygges. Man ønsker ny næring og en fremtid. Vi har møtt skolebarn som har opplevd tragedien, men som smilte og viste en livsglede. Utrolig sterkt inntrykk gjør også dette.

Vi har hatt møter med regjeringens beredskapsansvarlige, lokalisert i Tokyo. Vi har sett øvelsessenter for hvordan man skal overleve et kraftig jordskjelv. Her var jordskjelv simulert, og vi måtte gå igjennom øvelsene og se hvordan vi klarte oss. Dette er hverdagen til de fleste japanere. Frykten for jordskjelv. Og allerede første natten våknet de fleste av oss av jordskjelv. Hele hotellrommet ristet. Guffen følelse. Men dette lever altså 130 millioner japanere med konstant. Og det gjøres et stort arbeid for å sikre bygg, lære innbyggere hvordan man skal håndtere katastrofer. Imponerende å se denne innsatsen.

I tillegg til fokus på beredskap har vi også hatt møter med politiet og lært om arbeidet mot terrorisme. Vi har også besøkt familieretten hvor man dømmer unge lovbrytere til å «sone» i ungdomssenter og ikke i fengsel. Hvor de får lære arbeid, og mulighet til å gjøre en innsats for videre utdanning. Imponerende 70% faller ikke tilbake til kriminalitet, men kommer seg videre i livet på en lovlydig måte.

Mange inntrykk skal bearbeides. Det er selvfølgelig også store forskjeller mellom norsk og japansk kultur. Men det viktigste er at Japan på en rekke områder har opplevde enorme katastrofer og gjennomført tiltak som vi kan lære av.

Vil også rette en stor takk til den norske ambassaden i Tokyo som hadde laget et tettpakket og meget relevant program for oss.

20120923-163422.jpg
Bildet er tatt fra 51. etasje fra Roppongo Hills Club Tokyo

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Bli med 135 andre følgere

  • Følg meg på Facebook

  • Arkiv

  • Reklamer
%d bloggere like this: