Jeg har i dag deltatt i en radiodebatt på Radio Norge om foreldelsesfristene i norsk straffelovgivning. Dagens lovgivning gjør at bl.a. drap foreldes etter 25 år. Så etter disse årene kan vedkommende som har begått drap slippe straff.
For meg er det helt klart at vi ikke skal ha foreldelse for de mest alvorlige kriminelle handlingene. Hensynet til offer og pårørende må i denne debatten veie tyngst. Ny teknologi kan også gjøre at man kan oppklare enkelte drapssaker mange år i ettertid, og da bør selvfølgelig den ansvarlige stå til rette for sine handlinger.
Det er viktig at folk flest føler at våre lover og straffer står i forhold til det man mener er rettferdig og en rettsstat verdig. Jeg er overbevist om at det store flertallet ønsker at drap, drapsforsøk og alvorlige kriminelle handlinger ikke skal foreldes. Ved en foreldelse innebærer det også at sakene ikke lenger da blir etterforsket. Dette blir en ekstra påkjenning for etterlatte. Det at sanfunnet ikke lenger bryr seg. Det er viktig at samfunnet sender et klart signal til fremtidige lovbrytere av alvorlig kriminalitet; her i landet tenker vi på offer og pårørende.
Til orientering er dette dagens regler – FORELDELSESFRISTEN: 2 år når den høyeste lovbestemte straff er bøter eller fengsel inntil 1 år, 5 år når den høyeste lovbestemte straff er fengsel inntil 4 år, 10 år når den høyeste lovbestemte straff er fengsel inntil 10 år, 15 år når tidsbestemt straff inntil 15 år kan idømmes, 25 år når fengsel inntil 21 år kan idømmes.