Reklamer

Tid for budsjett og NM i ansvarlighet

Mandag 8. oktober legges statsbudsjettet for 2013 frem for Stortinget. Finansministeren og statsministeren har snakket i lang tid om «behovet for et stramt budsjett» så da blir det stramt. Vel, aldri før har en regjering hatt mer penger til disposisjon. Aldri før har en regjering tatt inn mer skatt og avgifter fra folk og næringsliv.

Allikevel er det fokus på hvor mye oljepenger regjeringen skal bruke. Egentlig et helt meningsløst fokus. Er det ikke bedre å fokusere på hva man vil? Nå skal man ikke bruke mer en 3 prosent. OK. Og hva så? Man har en gigantisk regning for manglende vedlikehold som ikke er tatt tak i. Det er en rekke uløste oppgaver i samfunnet som ikke blir løst. Investeringer av oljeformuen i aksjer og obligasjoner i en verden preget av uro er kanskje ikke det lureste alltid? Men det stilles det ikke spørsmålstegn ved.

Jeg synes vi skulle stille noen av de samme spørsmålene i statsbudsjettet som vi selv stiller i egen økonomi. Er det lurt å være kjempeflink til å spare penger når huset du bor i har store mangler med vedlikeholdet? Hvis du hadde penger til overs ville du satset alt på børsen? Trolig ikke. Men slik tenker regjeringen om statsbudsjettet.

Og så kommer vi til å høre at det regjeringen til enhver tid foreslår å bruke av penger er det eneste rette og ansvarlige. Er det virkelige ikke flere såkalte sjefsøkonomer som ser idiotien i dette? I morgen kommer sjefsøkonomene som media intervjuer til å si at statsbudsjettet er bra. Skulle ønske media stilte de samme intervjuobjektene noen kontrollspørsmål. De fleste av disse økonomer har mer enn en million i lønn. De opplever kanskje ikke alle de utfordringer som folk flest opplever. Sparer våre sjefsøkonomer alle sine penger i aksjer og obligasjoner? Har de ikke en krone i banken? Hvis de opplever å måtte stå i sykehuskø godtar de det, eller kjøper de seg ut av køen? Hvis bilen bryter sammen, reparerer de den eller er det viktigere med sparing slik at de da lar bilen stå? I Norge er det viktig å være på lag med regjeringen. Da er man seriøs og ansvarlig.

Alle andre forslag er selvfølgelig da useriøse og uansvarlig. At oljefondet av og til taper noen hundretalls milliarder i verdi – og hvilken betydelig risiko aksjeinvesteringer utgjør – det kommer neppe til å bli endel av fremleggelsen av statsbudsjettet.

20121007-105607.jpg

Reklamer
Legg igjen en kommentar

1 kommentar

 1. Jan F. Knudsen

   /  7. oktober 2012

  Det er ikke alt jeg er enig med deg og FrP, men her tror jeg dere også har med dere en del på venstresiden. Hvorfor investrere så mye i et så usikkert, og til dels uetisk aksjemarked når vi kan investere det i infrastruktur, kanskje ikke så mye p vei som dere ønsker, men i jernbane, oppgradering av kraftlinjer og gamle kraftverk, bedre og billigere kollektivtransport osv. Det byr på en utfordring med overoppheting av økonomien for det privateforbruket må ikke opp. De fleste av oss forbruker mer enn nok. Og det byr på en utfordring med dumping av lønninger, for vi greier ikke en storstilt utbygging med egen arbeidskraft. Men dette må vi bare løse på en annen måte enn å snurpe igjen lommeboka. Oljeindustrien får holde på som de vil, her er det snakk om overoppheting som tømmer andre bransjer for kvalifisert arbeidskraft og presser lønningene unormalt oppover.
  Kanskje vi skal begynne å tenke på en framtid etter olja? På flere vis, mener jeg.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: