Reklamer

Utfordringer for justissektoren

Justiskomiteen har i to dager vært på reise. Hatt besøk i Drammen og Skien. Fokus har vært besøk hos politi, fengsel, tingrett, konfliktråd og beredskapshåndtering hos fylkesmannen. En slik tur er nyttig og gir mange gode innspill.

Hovedinntrykket er todelt. For det første så er det at det gjøres mye godt arbeid. Når man i Telemark har en nedgang i antall saker knyttet til barne- og ungdomskriminalitet på ca 1000 saker (fra ca 1700 til ca 700) så vitner dette om godt forebyggende arbeid.

For det andre så konstaterer jeg at justissektoren har utfordringer. Det investeres for lite, være seg i politi, domstoler og fengsel. Jeg sier ikke dette fordi alle vi møter klager og syter. Men jeg sier dette utifra hva jeg ser. I Telemark var realveksten for politiet i 2012-budsjettet 2,5 prosent. Lønnsveksten var på 4 prosent. Da skjønner man at det ikke blir flere politibetjenter.

I Drammen fikk vi omvisning i en tingrett som har gått ut på dato. Ingen rømningsveier, vanskelig å ivareta tryggheten for dommer og andre. Bildet i denne bloggposten er fra en sal i Drammen Tingrett.

Det meldes om store behov for investeringer i IKT. Det jobbes dessverre fortsatt på mange tungvinte måter. Men også verneutstyr, biler og båter er et behov. Områder hvor det er for lite budsjettmidler.

Soningskøene øker. Det er stort behov for nye fengselsplasser. Omvisningen i Drammen fengsel viste et fengsel som er lite effektivt, og hvor man trenger nye plasser. Telemark fengsel avdeling Skien var et bra fengsel, og hvor det er mulig å doble antall plasser. Infrastrukturen er på plass, fengselet kan utvides innenfor dagens mur – og ikke trenger man å kjøpe tomt. Prisen pr plass blir trolig ca halvparten av hva den ble i Halden når man bygde fengsel der. Her er det bare å gi klarsignal. Men dessverre drøyer en beslutning på sentralt hold.

Flott å møte så mange dedikerte mennesker som arbeider i justissektoren. Samtidig et tankekors hvilke rammevilkår storting og regjering legger for sektoren. Vi har råd til noe økte investeringer og bedre rammer for abeidet. Det er ihvertfall en jobb jeg vil gjøre, stå på for å få dette til. Og etter besøket i Drammen og Skien har jeg fått flere nye og gode argumenter.

Avslutningsvis må jeg nevne felles alarmsentral som er etablert i Drammen. Brann, helse og politi sitter kun adskilt av noen glassvegger. Jobber sammen og hjelper hverandre. Og tilbudet til publikum blir bedre og gir økt trygghet. Dette sier meg at det er fullt mulig å få til felles sentraler – og ett felles nødnummer! Når USA med over 300 millioner innbyggere har ett felles nødnummer, så er det overmodent at lille Norge erstatter tre nummer med et felles telefonnummer.

20121019-123202.jpg

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Bli med 135 andre følgere

  • Følg meg på Facebook

  • Arkiv

  • Reklamer
%d bloggere like this: