Reklamer

80-tallet fortsatt i Helse-Norge

Når jeg leste denne nyheten ble jeg nesten sentimental. Men det endret seg raskt over til å være nærmest litt sjokkert. Hver måned mottar over 80 prosent av fastlegene en diskett med navn og adresse på pasientene deres. Dette er altså slik man distribuerer opplysninger om pasientene til norske leger!

Og for å oppklare dette med sentimental: dette er disketter som jeg brukte på 80-tallet, når jeg fikk en av mine første datamaskiner. For så å oppklare dette med sjokkert: denne type disketter sluttet man å produsere på slutten av 90-tallet.

I Helse-Norge bruker man altså teknologi som er over 15 år gammel. Og selv da man sluttet å produsere disse diskettene var teknologien allerede utgått.

Det blir sagt at uansett hvor mye penger man bevilger til helsevesenet så er det systemet det er noe galt med. Ja, det er mye galt i helsevesenet. Vi har sett en rekke alvorlige saker knyttet til pasientsikkerhet og feilbehandling. Vi vet at ca 280.000 mennesker står i behandlingskø. Flere sykehus sier opp leger og sykepleiere, tiltross for at vi trenger flere ansatte. Det meldes om enorme investeringsbehov i bygg og teknologi.

Det er mye som opprører meg i AS Norge, og spesielt med tanke på Helse-Norge. Denne saken med gammel teknologi er bare en liten del av det som opprører meg. Men jeg synes denne saken viser med all tydelighet at norsk helsevesen har enorme utfordringer. På tide å tenke nytt, og på tide å slippe til andre som kan forsøke ny «medisin». Dagens regjering, med AP i spissen, har nå år etter år forsøkt å rydde opp i helsekaoset. De har mislyktes.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

5 kommentarer

 1. Norsk helsevesen er blant verdens beste hevder Stoltenberg, men vi vet at Norge ligger dårlig an innen geriatrien, både antall sengeplasser og spesialister ligger på ca 50 % av Sverige, folketallet tatt i betraktning, men hvor ligger vi når det gjelder arbeidet mot Alzheimer i forhold til andre land i Europa det er naturlig å sammenligne oss med og som ikke har vår økonomi?

  Det er over to år siden Spania åpnet et stort forskningssenter kun for Alzheimer og Daily Mail kunne 5.nov i år fortelle at UK investerer nesten 500 millioner kroner og Statsministeren lover at kampen mot Alzheimer vil bli like omfattende som den mot Aids på 1980 og 90 tallet, for å sørge for raskere diagnoser, men hvor er Norge i dette bildet, hvor er vårt forskningssenter?
  I UK er det et høyt tall med demens og det har vært vanlig at de som har vært heldige har fått en diagnose inn 18 måneder i heldige fall, men seks av ti som lever med demens har aldri fått noen diagnose.
  Nå har satsningen gitt resultater i form av et program for iPad, en test på 10 minutter der primærlegene øyeblikkelig avgjør om pasienten risikerer å få demens. Disse blir så henvist til et Nasjonalt senter for Hjernesykdom som gir mer dyptgripende tester med MRI skanner som via et nytt dataprogram oppdager tegn som tyder på demens.
  Myndighetene planlegger også mobile diagnoseklinikker som skal parkeres utenfor sentre for primærleger, slik at pasienter kan testes nær sitt hjem.
  Dette gjør at en diagnose gis på en sjettedel av tiden, noe som gjør at pasientene får det stell og all mulig innsats av tiltak mot sykdommen før den har kommet til et stadium da det er for sent.

  Svar
 2. Beklager litt Bloggrot så du fikk kommentaren to ganger.

  Svar
 3. Det er mange år siden diskettstasjonene ble byttet ut med cd-drive på pc-ene i butikken… Så nå må dette altså spesialbestilles til legekontorene for å opprettholde steinaldertiden?

  Mange måter å kreere arbeidsplasser på, og de rødgrønne skryter jo fælt av alle arbeidsplassene de har «skapt» mens de har hatt makten, uten å si noe om hva slags arbeidsplasser eller til hvilken pris.

  Svar
 4. Caroline Haaland

   /  26. november 2012

  Selv om dette er litt på siden av sakens kjerne, vil jeg allikevel fortelle om en ung nordmann som gifter seg med en jente fra USA. Hun har topp nurse-utdannelse fra USA, men fordi A/S Norge stiller alle blandingsekteskap i samme gruppe, nemlig den gruppen der en nordmann gifter seg med en utlending for at vedkommende skal få oppholdstillatelse i Norge, får hun ikke oppholds-/arbeidstillatelse her i landet. At hun har en utdannelse som vi har bruk for, teller ikke og at de gifter seg av kjærlighet er saken totalt uvedkommende…….for myndighetene. De kan jo ikke ta sjansen på å få et ungt, yrkesaktive par som bidrar til fellesskapet i stedet for å leve på trygd.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: