Reklamer

Forbrukermakt skal man ikke undervurdere

Nyhetene meldte i kveld at de seks største bankene de siste to årene samlet hadde 40 milliarder i overskudd. Dette burde være et klart signal om at bankene kunne sette ned renten.

Sannheten er nok litt mer komplisert. Bankene har visse krav om å sette av penger til dårlige tider. Og det er lurt, slik at det ikke blir skattebetalerne som nok en gang må redde norske banker hvis noe skulle galt.

Samtidig er det nok slik at denne likviditeten i norske banker burde kommet kundene i større grad til gode. Hva med å redusere gebyrer? Sette ned renten på utlån? Bedre rente for innskudd?

Men la oss også huske at bankmarkedet er et fritt marked. Hver og en av oss kan enkelt bytte bank. Finansportalen.no er et bra sted å begynne.

Jeg tror nemlig at mange som klager over dyre banker velger å ikke bytte. For det er slik at et par av landets største banker nesten alltid kommer dårlig ut i diverse undersøkelser. Allikevel er de fortsatt landets største banker. Altså de har desidert flest kunder.

Selv tok jeg konsekvensene av at jeg var kunde i en dyr bank. Jeg regnet på hvor mye jeg betalte i gebyr i løpet av et år, for å få betale mine regninger og ta ut penger av minibank. Over kr 2000 kostet disse gebyrene meg. Jeg fant da en bank som ikke tar slike gebyr. I tillegg var renten også bedre. Da tok jeg og byttet bank.

Det er nemlig slik at forbrukermakt skal man ikke undervurdere. Hvis de dyreste og «dårligste» hadde mistet mange kunder måtte de ha gjort noe for å beholde og tiltrekke seg kunder. Det å bare klage uten selv å bruke den makten man har hjelper dessverre lite.

20121126-222555.jpg

Reklamer
Legg igjen en kommentar

2 kommentarer

 1. Gunnar

   /  27. november 2012

  Bankene tjener fett på boliglånsrenten. De soper inn renter på at folk er nødt til å ha tak over hodet. Jeg synes det er kynisk pengebegjær. De bør absolutt overføre mye av overskuddet til sine boliglånskunder, og ikke putte alt i sine egne lommer.

  Svar
  • Det er vi enig om Gunnar. Men så lenge flere banker ikke gjør det er det viktig at vi som kunder bruker vår makt og eventuelt bytter bank. Eneste mulighet for oss å påvirke, og den muligheten bør vi benytte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: