Reklamer

På tide med likestilling også i barneloven

I disse tider behandles partiprogrammene i partiene. Ett område som får lite oppmerksom i media, men som betyr mye for mange, er familiepolitikk. Jeg ble derfor ekstra fornøyd når jeg så at lederen i programkomiteen i mitt eget parti, Per Sandberg, i dag presenterte ett viktig forslag på området familiepolitikk.

Fremskrittspartiet vil snu opp-ned på barnelovens hovedregel om hvor barna skal bo dersom foreldrene ikke blir enige etter samlivsbrudd. I Barnelovens paragraf 36 heter det blant annet at retten må avgjøre at barnet skal bo fast hos én av foreldrene dersom de ikke selv blir enige om fordeling etter samlivsbrudd. Videre heter det: «Dersom det ligg føre særlege grunnar, kan retten likevel avgjere at barnet skal bu fast hos begge».

Det er dette unntaket FrP ønsker å gjøre til hovedregel. FrP mener det bør være obligatorisk og automatisk at ansvar, samvær og omsorg for barn deles likt mellom partene. Så får det bli opp til foreldrene å avgjøre omsorgsdelen i etterkant.

Det er på tide at det også blir likestilling på dette området. Barna har rett til begge sine foreldre. Og begge foreldre har rett til sine barn. Derfor er det uforståelige for meg at dagens hovedregel i lovverket er at retten skal bestemme at barna kun skal bo hos en av foreldrene.

Hvis hovedregelen ble delt omsorg så hadde vi bedre ivaretatt barnas interesser. Og foreldrene hadde blitt likestilt som omsorgspersoner. Dette må være en av de viktigste sakene for alle som er opptatt av barns rettigheter og likestilling. Jeg er glad FrP går foran. Dagens lov er foreldet og stammer fra en annen tid. En tid som er utgått på dato.

20130114-232415.jpg

Reklamer
Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

 1. Vel, det er ikke nødvendigvis gitt at det er til barnets beste at det blir automatikk i at samvær og hvor barnet skal bo blir gitt til begge foreldrene. Veldig ofte bor foreldre et stykke fra hverandre og da vil det bli vanskelig for barnet å kunne gå på den samme skolen, få fortsatt tilknytning til sitt nærmiljø hvor venner ol. bor. Dette er vanskelige spørsmål.

  Svar
  • Men ved delt omsorg kan ikke den ene parten bare flytte til den andre siden av landet og forvente at den andre må betale. Slik det ofte er i dag. Så de voksne må faktisk også etter et brudd være voksne, og tenke barnas beste.

 2. Terje Sørensen

   /  17. januar 2013

  Den dagen far bærer fram et barn gjennom ni måneders svangerskap, og deretter føder og ammer det fra sitt eget bryst, kan vi begynne å snakke om å dele likt. Ingen far kan erstatte en mor, uansett hvordan man vrir og vender på det.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: