Reklamer

Revurder Norges forhold til EU, Schengen og EØS

Statsministeren i Storbritannia har kommet med klare uttalelser om at det er på tide med endringer i EU. Han ønsker mer frihet i eget land til å bestemme egen politikk. Hans utspill hilses velkomment! Som stortingsrepresentant gjennom mer enn 7 år må jeg konstatere at Norge blir stadig mer og mer integrert i EU. Dessverre. Så debatten om mer frihet for det enkelte land må også komme her i landet.

I tillegg til stadig flere EU-direktiv som vedtas har vi også en Schengen-avtale som ikke fungerer lenger. Yttergrensene bevoktes ikke slik avtalen forutsettes. Grensen mellom Hellas og Tyrkia er nærmest åpen for alle som ønsker å komme inn i Schengen, og mange finner veien videre til Norge. Det er på tide å kreve ny behandling når forutsetningene for avtalen ikke lenger er tilstede.

I helgen hadde mitt fylkesparti årsmøte. Og jeg er glad for at et nesten enstemmig årsmøte i Østfold FrP vedtok denne resolusjonen som ble fremmet av meg, i samarbeid med våre stortingskandidater Erlend Wiborg og Håvard Jensen:

Som følge av Norges medlemskap i Schengen og EØS kan personer, varer og tjenester bevege seg fritt over grensene våre. Etter at denne avtalen har virket en del år ser vi store utfordringer knyttet til å ha kontroll med hvem som til enhver tid oppholder seg i landet og Norge blir stadig sterkere politisk styrt fra EU på en udemokratisk og byråkratisk måte.

Flere Schengenland har liten evne til å kontrollere egen yttergrense, med de følger at det ukontrollert strømmer inn personer som ingen vet hvem er. Mange av disse kommer til Norge fordi vi har et høyt velstandsnivå og er dermed lukrativt for de som vil gjøre kriminelle handlinger. Denne erfaringen har flere land gjort seg og derfor har blant andre Italia og Frankrike nå tatt til orde for å revurdere avtalen om fri flyt av personer over indre Schengengrense.

Fylkesårsmøtet til Østfold FrP anmoder stortingsgruppen og programkomiteen til å revurdere Norges forhold/medlemsskap i Schengen og EØS. Norge bør vurdere å erstatte EØS avtalen med frihandelsavtaler på lik linje med Sveits sånn at norsk næringsliv fortsatt har tilgang til det indre markedet, men uten å bli detaljstyrt av EU i politiske spørsmål. En utmeldelse av Schengensamarbeidet bør og kan erstattes av grensesamarbeid med våre naboland som har et velfungerende og stabilt politi og kontrollmuligheter.

20130128-121318.jpg

Reklamer
Legg igjen en kommentar

8 kommentarer

 1. Dag Harald Pettersen

   /  28. januar 2013

  Veldig bra, Ulf ! Jeg er både ydmyk og stolt over en stortingsrepresentant fra Østfold Fremskrittsparti, som deg tar opp og skriver så godt om problematikken omkring EU, EØS og Schengen. Jeg har vært i tvil om hvilket parti jeg skal stemme på til Stortingsvalget til høsten 2013, men det er jeg ikke lengre.

  Svar
 2. dag harald petersen

   /  28. januar 2013

  Hei Ulf ! Ja, dette er jo et toppers leserbrev. Det savnes stortingsrepresentanter som deg til Stortingsvalget 2013. Kjør en del på dette, så går det bra. Beste hilsen Dag Harald.

  Svar
 3. Dag Harald Pettersen

   /  28. januar 2013

  Takk du også. Bare hyggelig.

  Svar
 4. Hei Ulf, det er mye godt i dette forslaget, men på bakgrunn av de siste ukenes oppslag om Norge som bare skal rake til seg og ikke ser at andre har det mye verre enn oss, slik som i saken om våre tollmurer, bør vi trå forsiktig, så dette blir sett egoistisk på.
  I bør heller vise at vi støtter EU ved at vi kjøper mere varer og tjenester, som byggevarer og firmaer som bygger veier for oss.

  Svar
 5. Dag Harald Pettersen

   /  1. februar 2013

  Dette blir ikke sett egoistisk på, det å tenke på eget land og egne borgere.
  2 personer som har gått av med pensjon hos NAV forteller meg at NAV har mer enn nok med å gi flyktinger og asylsøkere sosialhjelp, altså ikke til våre egne etniske borgere.og de er det omkring 350 000 av. Takk for en klar og god profil Ulf og Østfold FrP, Folk er ikke iI tvil nå før Stortingsvalget med dette dere har kommet med nå.. I disse tider er jeg glad noen står opp for Norge.

  Svar
 6. Lars Even K. Mathisen

   /  11. februar 2013

  Hei Ulf!

  Takk for godt innlegg. Jeg er enig i at Schengen-avtalen og EØS-avtalen bør debatteres og eventuelt revurderes, men hva tenker du er alternativene til dagens EØS-avtale? Dette på bakgrunn av at det er to parter som skal bli enig om en felles handelsavtale og hva den skal innholde. Sveinung Rotvatn sa i en dabatt for ca. 1 år siden at EU allerede har sagt at de ikke er villig til å inngå en handelsavtale etter sveisisk modell.

  Svar
  • Hei Lars! Takk!
   Det finnes mange alternativer. Bl.a. kan man lese om disse alternativene her: http://www.alternativprosjektet.no/wp-content/uploads/2012/03/ALTERNATIVRAPPORTEN.pdf

   Mitt poeng er at vi uansett ikke vet hva vi kan få istedet før vi starter prosessen. Det er riktig at EU ser for seg at fremtidig samarbeid også skal baseres på EØS. Det bør jo gi grunn til bekymring. Hvis EU er fornøyd så betyr vel det at de har fordeler med dagens avtale og opplegg… Nok en grunn til å si at vi ønsker å reforhandle.

   Ofte i debatten høres det ut som at vi i Norge må bare godta at EU er den «store og viktige» i dette samarbeidet. Jeg tenker motsatt. Norge er viktig for EU. Hvis Norge ønsker å reforhandle så er tross alt EU også avhengig av Norge. Skulle like å se at de sa nei til forhandlinger.

   EØS avtalen og øvrige avtaler Norge har inngått med EU har blitt så omfattende at vi nå er tilnærmet medlem. Det folket altså har sagt nei til. Dessverre mener jeg at Stortingets flertall ikke respekterer folkets vilje, og derfor mener jeg vi er forpliktet til å reforhandle.

   Dette var noen kjappe tanker om dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: