Reklamer

En helt vanlig kveld i hovedstaden…

Etter dagens møter i Stortinget var jeg på plass hjemme i leiligheten kvart over ti. Tenkte jeg da skulle ta en siste titt på kveldens nyheter på min iPad. Og som en helt «vanlig» kveld i hovedstaden var hovednyheten at det var meldt om skudd som var avfyrt på Tøyen.

Jeg vet ikke hvor mange ganger det har blitt avfyrt skudd fra våpen i Oslo de siste månedene. Men det begynner snart å bli en vane å høre nyheter om det. Hva har skjedd med hovedstaden? Hvordan kan dagens regjering finne seg i at dette er utviklingen? Jeg synes det er trist og en farlig utvikling at vi har fått gjenger og kriminelle som uten skrupler bruker våpen, og tydeligvis florerer det med ulovlig våpen. Det er bare å se nyhetene om hva våre flinke tollbetjenter stopper på grensen så skjønner vi hva de kriminelle har tilgang til. For alt av ulovlig våpen blir ikke stoppet.

Hva kan gjøres? Vi må skjerpe straffene for ulovlig våpenbesittelse. Politiet må få økte ressurser. Våre tollbetjenter som vokter riksgrensen må settes økonomisk i stand til å stoppe mer. Og så må ansvarlige politikere i hovedstaden og i regjering si klart i fra at man ikke finner seg i en slik utvikling vi nå ser. Dessverre er det sjelden jeg hører noen av de nevne dette i det hele tatt.

20130318-225839.jpg

Reklamer
Legg igjen en kommentar

9 kommentarer

 1. Ståle Falch

   /  18. mars 2013

  Enkel løsning.. Gi alle våpen.. Problem løst..

  Det er selvfølgelig fort gjort å tenke at dette er en enkel løsning på et komplekst problem, og da tenker man helt riktig.. Hvis kriminelle får større konsekvenser for å bære ulovlige våpen, tror noen virkelig at de bryr seg, og at de plutselig slutter med det? Det er vel som å tro på Julenissen…

  Jeg mener det er viktig å se hva som er problemet, det du beskriver her er bare symptomer.. Å hoste er ikke en sykdom, men kan være en symptom på at lungene har noe de vil bli kvitt.. Skuddene og våpenbesittelsen er ikke det egentlige problemet, det er bare tegn på problemet..

  Kanskje mer ungdomsklubber hadde vært tingen, slik at unga ikke har like stor risiko for å havne i disse miljøene? Kanskje man kunne godtgjort foreldre for å være mer sammen med sine barn, f.eks. med gratisinngang på tusenfryd el.l., så barna blir aktivisert i stedet, og får annen input enn hva de får i dagens digitale verden.. Spesielt i Oslo, hvor det er et presset boligmarked, og begge foreldre må jobbe fullt og vel så det, så vil barn ofte ble satt mer for seg selv, og kan i større grad ukritisk få tilgang til hva som helst av informasjon og påvirkning.. Jeg tror nok problemene ligger her i større grad enn manglende våpenkontroll..

  Svar
  • Veldig enig Ståle at problemet er sammensatt. Og selvfølgelig mer komplekst enn jeg redegjør for i en enkel bloggpost.

   Jeg har nok heller ikke hele løsningen, men savner at flere engasjerer seg i dette som jeg mener er er en skummel utvikling. Så takk til deg for innspill 🙂

 2. Ø Johansen

   /  19. mars 2013

  Takk for at du fokuserer på problemet, nemlig ulovlige våpen. Det er for mange i dette landet som ikke evner, eller vil se forskjell på lovlige våpen og ulovlige våpen. Noen politikere tror at man blir kvitt problemer som denne nyhetssaken ved å forby vanlige borgere å drive med jakt og skytesport, eller begrense hvor mye ammunisjon det bør være lov å ha i et magasin.

  Det blir som å stenge apoteket på Jernbanetorget fordi det er en masse mennesker som selger narkotika på andre siden av gaten. .

  Jeg har lest at det i Norge i dag dør omlag 1,78 personer pr 100.000 av skytevåpen. Av de er 1,72 selvmord. Det betyr at 0,06 personer pr 100.000 blir drept av skytevåpen i Norge pr år. Hvis det er omlag 500.000 våpen i Norge i dag, og det stemmer at det er våpen som er farlige, hvorfor dør ikke fler og hvorfor dør det ikke veldig mange flere på Svalbard, der man bærer våen til selvforsvar mot isbjørn?

  En bønn til deg må være å kreve at politiet publiserer data som viser hvor mye kriminalitet som begås med lovlige skytevåpen, og hvor mye som begås med ulovlige skytevåpen. Dette ble publisert tidligere og jeg og mange andre skyttere lurer veldig på årsaken. Når våpendebatten kommer opp igjen og ny lov skal skrives vil dette bli veldig aktuelt.

  Hvis du gjør noe mer med dette så vær snill å verifiser tallene.

  Svar
  • Hei, og takk for et meget bra innlegg!

   Veldig bevisst at jeg skiller på ulovlig og lovlig våpen. Vi er nok veldig på linje her.

   Jeg har idag stilt spørsmål til justisministeren om statistikk for kriminalitet som inkluderer skytevåpen. Fordelt på lovlig og ulovlig besittelse. Så takk for forslaget om å få frem disse tallene.

   Jeg har også utfordret justisministeren på hva hun synes om utviklingen.

   Skal sørge for at svaret blir publisert på bloggen min når det foreligger, trolig rett over påske.

 3. Anita Skogseth Bjørneby

   /  19. mars 2013

  Tror nok man må gå inn bak overskriftene og finne ut hvem som står bak mesteparten av volden, deriblant bruk av våpen i Norge i dag. Er nok stygt redd for at det er ikke-etniske nordmenn og innvandrere, spesielt fra ikke-vestlige land og Øst-Europa, og da nytter det ikke med flere ungdomsklubber…
  En mye strengere innvandringspolitikk, utmelding av Schengen, strengere straffer og utvisning av kriminelle utlendinger og ikke minst, en helt annen type grensekontroll er nok de virkemidlene som må til.

  Svar
 4. Som jeger har jeg veldig liten tro på at registrerte jaktvåpen brukes til kriminelle formål det må i såfall være Hagler som er ervervet før 1990

  Svar
 5. Ivar Røvhaug

   /  5. april 2013

  Oslo sentrum en vanlig kveld
  er noe midt imellom et apesirkus og en bordell.
  svartinger som lukter løk
  ferdes åpenlyst selv i byens beste strøk.
  Negere passer til boksing og chess,
  men ikke som medlemmer i kms.
  det er snart en skam å være hvit,
  hvem i all verden var det som fikk disse menneskene hit?
  Alt var mye bedre under krigen, da fikk en nordmann gå i fred.
  det er en større påkjenning enn mange aner
  å bli tiltalt på norsk av en pakistaner.
  (Ole Paus)

  Svar
 6. Har Norge noe å lære at andre land i Europa?

  Som utvandret fra Norge, ser jeg store forskjeller på å være innvandrere til Norge og å være innvandrere til Kypros (der jeg har bodd fast i en årrekke).

  Mine erfaringer er at jeg sjelden eller aldri hører om innvandrere fra Norge/Norden som oppfører seg som «kriminelle» her.

  – Alle innvandrere fra Norge/Norden til Kypros, er fullt klar over hva som skjer dersom man ikke forholde seg til lover å regler i landet man har invandret til. Det er lange fengsel straffer i fengsel som ikke kan sammenlignes med den (luksus lignende) standard som Norge tilbyr «sine» innvandrere – sammenlignet med den fengsel standarden man leser om på Kypros og i andre land i utlandet.

  Og beste av alt, sett gjennom politiets briller: Hvis noen gjentar sine kriminelle handlinger, så får de ikke fornøyet sin oppholdstillatelse og/eller at de «kriminelle» blir sendt tilbake til landet de kommer fra – på første fly.

  Men sett gjennom brillende til kriminelle innvandrere til Norge, er det kanskje ikke så rart at de gjentar sine kriminelle handlinger med våpeninnport og andre ulovlige handlinger, når de løper den «gigantiske» risiko å få «eget» møblert rom i fengsel, med gratis overnatting, og gratis legehjelp – uten egenandeler og uten å måtte stå i helsekø i uker/måneder.
  Og dersom den kriminelle handlingen tilsier mange års fengsel, blir det kanskje også pensjonspoeng? Det siste er det vel slutt på?

  Kriminalitets statistikken på Kypros er kun 1/6 av gjennomsnittet i EU.

  Har kanskje Norge noe å lære av Kypros?

  Svar
 7. Ivar Røvhaug

   /  9. april 2013

  Ja, Norge har mye å lære av Kypros. Spesielt når det gjelder økonomi.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: