Reklamer

Utfordret Justisministeren på kriminalitet med skytevåpen

Etter at jeg i går skrev en bloggpost om kriminalitetsbildet i hovedstaden med fokus på bruk av skytevåpen har jeg fått mange tilbakemeldinger. Jeg er tydeligvis ikke alene om å reagere på den utviklingen vi har sett når det gjelder bruk av skytevåpen. Takk for mange gode tilbakemeldinger og innspill!

I mitt blogginnlegg etterlyste jeg større engasjement fra sentrale politikere. Jeg har derfor i dag valgt å sende et spørsmål til Justisministeren. Det er viktig å få frem status for kriminaliteten knyttet til skytevåpen, og jeg vil også vite hvordan dette bildet er i forhold til ulovlige våpen og lovlige våpen. For jeg mistenker at den store andelen av våpen som er brukt er ulovlige våpen.

Spørsmålet lyder: «Kan statsråden redegjøre for hvor mange saker som involverer skytevåpen, fordelt på lovlig og ulovlig våpen, ble meldt og etterforsket av politiet i 2012, og om statsråden ser behov for mer fokus på kriminalitet som involverer skytevåpen?»

Ser frem til svaret, og håper statsråden tar denne problemstillingen på alvor. Utviklingen fortjener oppmerksomhet, og at vi finner løsninger.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

4 kommentarer

 1. Ø Johansen

   /  20. mars 2013

  Dette er en bra Ulf, og jeg er spent på svaret! Det hadde vært spennende å se hvordan utviklingen har vært de siste 20 årene. Statistikk fra et år til et annet er ikke lett å få så mye ut av men over en 20 års periode kan man si mye. Jeg tror at kriminalitet med lovlige våpen har vært stabilt ekstremt lavt og har gått ned. Og at kriminalitet med ulovlige våpen i samme periode har gått opp.

  Dessverre tror jeg ministeren kommer til å kaste seg over andre del av spørsmålet ditt, og fokusere på å stramme inn og begrense hobby og livsstilen til de som ikke begår kriminalitet med våpen. Dvs jeger og skytere i Norge. Det man da glemmer er at det vi skyttere og jegere som lærer ungdom som synes det er tøft og spennende med våpen god og trygg våpenkultur. Det er skyttere og jegere som står for formidlingen av disse gode verdiene. Det er ikke vedtatt over noe kulturbudsjett og kan bare ødelegges ved et forbud.

  Alternativet til denne positive kulturformidlingen er som i England, der håndvåpen i praksis er forbudt og det meste annet av våpen er begrenset, i hvertfall for vanlige folk uten enorme eiendommer og tilhørende jaktslott. Der lærer de samme ungdommene om skytevåpen fra de tøffe gjengene på gatehjørner og det har vokst frem en kultur der skytevåpen er statusobjekter og terskelen for å bruke skytevåpen er lavere enn noen gang. Konsekvensen er at det er mer kriminalitet med skytevåpen i dag enn før England fikk et forbud.

  Jeg tror på begrensninger i hvem som skal eie skytevåpen, men jeg mener at problemet i dag er at politiet ikke håndhever regelverket. Årsakene til det kan være mange, men stikkord er vel prioriteringer og budsjett.

  Det og at de ikke er i stand til å føre statistikk eller databaser. Det er mange som mener våpenregisteret burde ligget under Brønnøysund eller biltilsynet, eller andre som er proffe på å føre databaser. På samme måte som politiet i dag godkjenner og trekker tilbake sertifikat, mens kjøretøy er registrert et annet sted. Slik kunne man organisert seg med våpen også. Da ville i hvertfall ikke så mange våpen vært på avveie. Men det er en annen og enda lengre diskusjon 🙂

  Svar
  • Takk for meget gode innspill og synspunkter! Dette tar jeg med meg når svaret foreligger og jeg skal følge det opp.
   Forøvrig så deler jeg dine synspunkter på alt det positive som skytesporten og jaktmiljøet bidrar med, ikke minst når det gjelder å lære ungdom og voksne sunne verdier knyttet til håndtering av våpen.

 2. LET IT GO. Skjønner ikke hvorfor man på liv å død skal gjøre noe med våpenlovene? Er jo strengt nok som det er, så å si umulig å drive med noe skytesport her i landet. Syntes heller de skal forby kjøkkenkniver og plastposter i samme slengen, de er jo farligere for folk flest.

  Svar
  • Helt enig! Våpenloven vi har er bra og streng nok. Derfor bør vi bli bekymret når regjeringen nå varsler innstramninger i våpenloven. For det vil kunne ramme de som driver med skytesport og jakt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: