Reklamer

Rettsstaten svikter…igjen

Dagbladet kan i dag fortelle saken om en 28-åring som i fjor ble dømt for å ha skutt en mann tre ganger på åpen gate i Oslo i 2009, men som ennå ikke innkalt til soning da han i februar i år begikk et væpnet ransforsøk.

Årsaken skal visstnok være at vedkommende har vært igjennom alle ankeinstanser, og når endelig dom forelå tok det ytterligere et par måneder å fullbyrde dommen pga papirarbeid.

Er dette godt nok? Burde ikke en person tiltalt for å skyte en person rett ned på åpen gate sittet inne? Vi har nemlig noe som heter varetekt. En grunn til varetekt kan være at den kriminaliteten vedkommende blir etterforsket for er alvorlig, og at det kan være fare for at vedkommende igjen begår ny kriminalitet.

Heldigvis skyter ikke folk på andre på åpen gate hver dag. Selv om det dessverre begynner å bli mange skyteepisoder, spesielt i Oslo. Så jeg antar at dette er alvorlig kriminalitet. Hvordan kan det ha seg at denne personen da kan gå fri i flere år etter en så alvorlig kriminell handling? Og når endelig dom foreligger bruker man ytterligere et par måneder på å skulle få vedkommende bak lås og slå.

Jeg mener dette ikke er en rettsstat verdig, og jeg mener at en slik mer eller mindre tilfeldig håndtering av farlige kriminelle svekker vår rettsstat.

I dag er det store køer i norske fengsler. 1000 personer venter på å sone sine dommer. Varetektsplasser er nesten umulig å oppdrive. Norsk politi kjører og kjører personer som skal i varetekt – i håp om å finne en ledig celle.

Så punkt 1 må være å skaffe flere fengselsplasser, inkludert plasser for varetekt. Vi har ca 40 prosent utlendinger i norske fengsler. Disse må vi få til soning i sine hjemland. Samtidig som vi øker straffene slik at det blir mindre attraktivt å komme hit og begå kriminalitet. I tillegg får vi bygge nye plasser. Finnes ca 300 plasser prosjektert som man kan starte og bygge i morgen, bare pengene bevilges.

Punkt 2 må være at farlige kriminelle må settes inn. De skal ikke kunne gå fritt rundt, og kunne utøve ny alvorlig kriminalitet.

Punkt 3 må være å få ned saksbehandlingstid for å fullbyrde dommer. Det må investeres i IKT og det må settes frister i lovgivningen.

Jeg og FrP har planen klar for å øke kapasiteten i norske fengsler, og vi er klare for strengere straffer og at man sørger for at kriminellen slik som i denne saken settes i varetekt. Regjeringen har hatt 8 år på seg. Dessverre har regjeringen ikke levert, ei heller på dette området.

20130330-120408.jpg

Reklamer
Legg igjen en kommentar

10 kommentarer

 1. Filosofen

   /  31. mars 2013

  Hei

  «Lemfeldig» betyr «forsiktig, varsom, med omsvøp» og ikke «skjødesløs, tilfeldig, vilkårlig.»

  Om behandlingen av farlige kriminelle er «lemfeldig» er dette en god ting.

  At «lemfeldig» ikke er synonymt med «tilfeldig» fremgår av eksemplet: «Tilfeldige mennesker overvar masseslagsmål» (Dagbladets overskrift tidligere iår». Umulig er setningen: «Lemfeldige mennesker, overvar masseslagsmål.

  Som språkbrukere i det offentlige rom, og kanskje spesielt politikere for hvem kravet om dannelse og korrekthet bør ligge høyere enn for andre (selvom dette gjelder oss alle) bør vi alle gå foran som gode eksempler.

  Mvh
  Filosofen

  Svar
 2. Ja, rettssataten svikter og Fremskrittspartiet holder det
  gaaende og staar paa i slike saker. Slikt merker folk seg.

  Svar
 3. Filosofen

   /  31. mars 2013

  Ja, og her tar Hegge faktisk feil. Man kan ikke begynne å ikte opp nye betydninger bare fordi folk ikke gidder å sjekke hva ord betyr. Så du bør nok følge vår anbefaling.

  Mvh
  Filosofen/filologen

  Svar
 4. Filosofen

   /  31. mars 2013

  Ja, og etter å ha sjekket hva Hegge faktisk skriver, virker et som om du ikke forsto at eksemplet med kriminelle kun var et eksempel på feilaktig bruk. Så Hegge har rett. Hva han sier er at ordet er i ferd med å skifte betydning, fordi folk ikke bruker det korrekt. Så eksemplet ditt er ikke et eksempel på korrekt bruk, men på feilaktig bruk.

  Det samme ser vi hva gjelder «grotesk», som ikke betyr «forferdelig, grusom, horribel, jævlig», men «fantastisk, unaturlig, overnaturlig, burlesk, latterlig, grovt komisk, grovt overdrevet».

  Eller ta «bombastisk» som mange tror betyr «bastant, påståelig, obsternasig, hårdnakket, gjenstridig, sta, urokkelig», men betyr «høytravene, svulstig, pompøs» og handler gjerne som stil, f.eks. kansellistil.

  Mvh
  Filosofen/filologen

  Svar
  • Og med henvisning til din forrige kommentar så misforsto du også tydeligvis når du leste den 🙂 så da var jeg ikke alene.
   Ikke alltid enkelt dette med språket.
   Men poenget er mottatt!

 5. Filosofen

   /  31. mars 2013

  *høytravende».

  Hvordan i all verden kan vi tro eller forlange at innvandrere skal lære norsk, når selv nordmenn ikke behersker eget morsmål?

  Mvh
  Filosofen

  Svar
 6. Filosofen

   /  31. mars 2013

  Poenget mottatt? Tja, «lemfeldig» står fortsatt feilbrukt i blogginnlegget.

  Og apropos Hegge, vi misforstod ikke, vi var bare litt raske med å avfeie Hegge (fordi vi antok at du da du siterte Hegge, trodde vi at Hegge gikk god for den feilaktige bruken, men det gjorde han ikke, du derimot gjenga Hegge galt. Etter at vi derimot selv sjekket hva Hegge faktisk skrev, ser vi at det er du som har misforstått Hegge.

  Mvh
  Filosofen

  Svar
 7. Politiet må ta seg sammen, de må lære seg å prioritere riktig, alle som er blitt urimelig beh av politiet bør danne en støttegruppe mot politiet og alle de bør legge frem deres saker i plenum ovenfor rettsapparatet.?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: