Reklamer

Grensekontroll ja takk!

Landsstyret i FrP har fremmet sin innstilling til FrPs nye program for den kommende stortingsperioden. Jeg er kjempeglad for at landsstyret enstemmig har gått inn for følgende formulering: «FrP vil vurdere fortløpende om Norge er tjent med fortsatt medlemskap i Schengen».

Et mindretall i Frps landsstyre tar også til orde for å revurdere hele medlemskapet i Schengen. Dette er basert på et forslag fra Østfold FrP, hvor jeg var en av forslagsstillerne. Dette forslaget skal voteres over på FrPs landsmøte i slutten av mai.

For det første er det en viktig seier og en viktig sak at FrP enstemmig vil ha en fortløpende vurdering, og at FrP ønsker en reforhandling av Schengen-avtalen. FrPs stortingsgruppe har enstemmig foreslått en slik reforhandling i Stortinget. Har ikke sett noen andre partier støtte dette, ei heller Senterpartiet…

Ideen bak avtalen var god. Et fritt marked i Europa fungerer bedre hvis man fjerner grensehindringer. Men det var betinget av at kontrollen ved yttergrensene til dette markedet ble betydelig styrket. Dessverre har deler av disse yttergrensene i realiteten brutt sammen. Da er det fritt frem for de som ønsker å komme inn i Schengen-området herunder Norge.

Derfor må vi få en ny avtale, og de land som ikke klarer å håndtere kontroll ved yttergrensen må ut av Schengen-samarbeidet. Klarer man ikke levere så kan man heller ikke være endel av dette samarbeidet. Får vi ikke til dette, så må avtalen sies opp.

Ser at de ivrige tilhengerne av EU i Høyre og Arbeiderpartiet mener at Schengen er en velsignelse for landet vårt. Ja disse partiene ønsker jo nærmest fri innvandring til kongeriket, og de ønsker fullt medlemskap i klubben i Brussel, så ingen overraskelse over at Høyre og Ap er de ivrigste forkjempere for Schengen, slik de også er for EØS-avtalen.

Skremmebildet ved å si opp Schengen-avtalen er at da må alle vise pass ved alle grenseoverganger. Hvorfor det? Det er i så fall Norge som selv bestemmer hvordan kontrollen inn til vårt eget land skal være. Hva med pass når vi skal til Sverige og Danmark? Tidligere har vi hatt avtaler med våre nordiske naboer. Fullt mulig å forhandle frem slike avtaler på nytt. Schengen-avtalen har jo uansett spilt fallit, og det er ikke bare vi som innser at noe må gjøres. Det gjør andre Schengen-land også. F.eks. Tyskland og Danmark. Hvis Norge nå går foran er jeg overbevist om at da kommer de andre landene etter.

Innenfor Schengen-avtalen kan vi også innføre strengere kontroll enn det som er gjort i dag. Vi må styrke politiet og tolletaten. Flere årsverk til å passe våre grenser. Innenfor Schengen er det fullt mulig å bortvise personer som ikke har penger til opphold eller ikke klarer å forklare hva de skal gjøre her i landet. Sike bortvisninger gjøres ofte. Det gjøres i dag når vi er med i avtalen. Flere ressurser til slik kontroll må bevilges uansett om vi er med eller ikke i samarbeidet.

Det er på tide å ta tilbake kontrollen ved våre riksgrenser. Den grenseoverskridende kriminaliteten – og alle de som kommer til Norge og ikke har penger til opphold – og de som ikke kan redegjøre for hvorfor de kommer hit – må håndteres ved grensen. Her er de ikke velkommen, om vi er med i Schengen eller ikke.

20130410-102615.jpg
Schengen-samarbeidet. Les mer her om avtalen.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

12 kommentarer

 1. Anita Skogseth Bjørneby

   /  10. april 2013

  Fremragende innlegg, men en trykkleif i nest siste avsnitt, vi skal vel ikke «stryke» politi og tollvesen?:-))

  Svar
 2. Karin S Woldseth

   /  10. april 2013

  Det er altså ikke mulig å forhandle frem avtaler med Sverige og Danmark om passfritak. De er EU – land og må forholde seg til det.

  Svar
 3. Ivar Røvhaug

   /  10. april 2013

  Så passfrihet, fri innvandring og fri grensepassering mellom de Skandinaviske land (Skandinavia er Norge, Danmark og Sverige) er altså ikke noe å ta vare på?

  Skal pakket fra det tidligere Øst-Europa diktere vår bevegelsesfrihet?

  Svar
 4. Bjarne Gudmund Tangen

   /  10. april 2013

  Sorry Leirstein, men dette holder ikke. Blir nok heller å stemme på Senterpartiet. Frp har ingen troverdighet når det kommer til å stå opp i mot EU/EØS/Schengen. Dette er bare prat og kommer aldri til å bunne ut i noe konkret. Enten må Schengen-avtalen skrotes eller så blir det bare status-quo.

  Svar
  • Hei Bjarne! Takk for innspill! Jeg konstaterer at i dag i Stortinget har Stoltenberg allerede avlyst SPs landsmøtevedtak om bl.a. Schengen… Så hvis det blir fortsatt rødgrønt flertall kommer ikke SP til å få noen innflytelse på dette. Og forøvrig har de tross alt sittet med ansvaret i 8 år. Alle EØS-saker osv går igjennom… Bare greit å ha med seg 🙂 Synes ihvertfall det må være lov å stille spørsmålstegn ved SPs troverdighet.

  • Anbefaler dagens Nationen. Her er ingressen fra saken:
   Jens Stoltenberg (Ap) avviser kontant å forhandle med SV og Sp om Schengen. Liv Signe Navarsete (Ap) sier hun aldri vil sette regjeringssamarbeidet på spill.

 5. Enig med deg, Tangen, dette holder ikke, her vil nok krystallklare De Kristne og Senterpartiet i Østfold prioriteres blant flere velgere. Jeg er på vippen, personen Ulf Leirstein og hans syn er nok det viktigste for meg. Gledelig at nettopp Fremskrittspartiet nå mulig gjør helomvending etter å ha innført Schengen – avtalen i 1997 med ja-partiene : Arbeiderpartiet og Høyre.

  Svar
 6. Ø Johansen

   /  11. april 2013

  Takk for et viktig innlegg.
  Dersom man tar en titt på det kartet du har linket til er det et par land i vest det er interessant å legge merke til. Storbritannia og Irland er ikke med i Schengen. Hvordan kan det ha seg at de landene kan være fullverdige medlem av EU men ikke av Schengen? Vi det ikke «gå oss galt» dersom Norge ikke skulle være medlem av Schengen. Ting kan tyde på at man ikke havner lukt i helvete ved å velge en Britisk modell.

  Grunnsteinen i samfunnskontrakten er at borgerne oppgir noe frihet i bytte for trygget i fellesskapets. Lojalitet til egne borgere må komme foran lojalitet til Brussel. Fordelene ved å være med i Schengen må oppveie ulempene. Personlig ser jeg ikke det i dag. Strøm Eriksens innlegg i Ap.no 10. april «Skal vi straffe sosial nød?» viser klart at regjeringen setter avtaler med EU foran egen innbyggeres rettigheter, trygghet og velferd.

  Jeg tror derfor det er viktig for Frp å bruke Storbritannia som eksempel på hvordan det er mulig å stå utenfor passfriheten i Schengen, men samtidig å samarbeide om politietterretningen i Schengen.

  Dette viktige temaet springer litt over i mitt neste poeng som også går på grensekontroll.
  Jeg er en del av beredskapen i det offisielle Norge. Jeg ser med stor bekymring på utviklingen i Europa og den nå beskjedene strøm av mennesker som flykter fra dårlige kår i Europa. For mange desperate er Norge et land av melk og honning.

  Totalforsvaret i Sveits gjennomførte i september 2012 øvelsen «Stabilo Due». Sveits er tilstrekkelig bekymret for uro i EU til at de velger å lage en stor nasjonal øvelse der de simulerer konsekvensene for Sveits.

  Hvis Norge er best rustet til å stå i mot en ny Eurokrise, vil mange mennesker vil dra hit. Det er ekstremt få i statsapparatet, utover enkelte militære miljøer, som har tenkt denne tanken. Enda færre har laget planer eller dimensjonert noe av norsk beredskap for det samme scenariet som Sveits mente det var stor risiko for. Hvis noen tror at 22. juli var en enestående svikt i beredskapen så er det altså fullstendig feil. Statsapparatet er kun dimensjonert for å ta inn skatter og bruke det opp, ikke levere noen del av fundamentet i samfunnskontrakten.

  Svar
  • Takk for meget godt innspill og gode kommentarer! Spesielt det med å vise til Storbritannia er et poeng jeg skal bruke.

 7. Tøys

   /  15. juni 2018

  Grensekontroll er fint det, synd vi ikke har det i Norge. Det siste året har jeg reist inn og ut av Norge omtrent 10 ganger. Jeg har aldri blitt stoppet eller kontrollert eller noenting. Ikke èn eneste gang. Eller for å si det på en annen måte, jeg kunne ha tatt med meg hva som helst inn i landet uten problemer.

  Se på Gardermoen, tusenvis av folk hele døgnet og noen få blir plukket ut til å gjennomgå en sjekk. Det er en vits, det er ikke noe poeng i sjekke 10 av 1000.

  Løsningen er så utrolig enkel: ingen slipper inn i Norge uten å først bli kontrollert nøye. Noen forsøkte å diskutere dette med meg, de sa at det går jo ikke fordi det blir så lange køer. Og da sa jeg ja, og hva så? Hvis noen må vente i kø i 25 dager før de slipper inn i Norge, da må de vente i 25 dager i kø og slik er det. Hvis de ikke vil vente, så står de fritt til reise tilbake dit de kom fra. Så hvis det står 1 million biler i kø på Svinesund og venter, da får de bare vente eller snu. Enkelt. Men dette kommer aldri til å skje fordi folk er idioter som elsker å gjøre enkle ting vanskelig. Vi kan enkelt stoppe all dop, all sprit, all smugling og alle illegale innvandrere idag. Det er ikke noe problem. Men vi velger å ikke gjøre det.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: