Reklamer

Alle må kunne nå nødnummeret!

For flere måneder tilbake fikk jeg et brev. Det var fra en av brukerorganisasjonene for døve og hørselshemmede. De krevde at det måtte på plass en tjeneste slik at døve og hørselshemmede kunne formidle nødmelding med bruk av SMS.

Jeg tenkte umiddelbart at dette må jo kunne løses. Og at det egentlig er en skandale, at det i ett av verdens mest teknologiske land, Norge, ikke finnes et slikt system.

Skriftlig spørsmål ble derfor sendt til Justisministeren. Jeg ble en smule forundret når svaret kom. For der sa Justisministeren at det var et slikt system på plass. Ja vel tenkte jeg. Tar interesseorganisasjonene feil? Neppe. Dette var underlig. Fikk derfor kontakt med representanter for brukerne. Og dessverre var det slik at det ikke var en slik tjeneste. Øverste ansvarlige statsråd for innbyggernes sikkerhet var tydeligvis feilinformert av sitt eget departement. Og hadde dermed også feilinformert meg. I ett offentlig svar. Jeg stilte på nytt et spørsmål. Igjen fikk jeg svar. Denne gangen litt mer unnvikende, og med en konklusjon om at brukerne fikk sjekke med Telenor selv…

Da må jeg innrømme at jeg ble bekymret. Sikkerhet og beredskap i landet må gjelde alle. Det er ca 700.000 døve og hørselshemmede her i landet. Mange av disse vil være helt avhengig av en nødmeldingstjeneste via SMS i en krisesituasjon.

Heldigvis fikk jeg Dagbladet interessert i saken. Sammen med generalsekretær i Norges Døveforbund fikk vi mediaomtale av saken. Og nok en gang sendte jeg spørsmål til statsråden. Før svaret forelå registrerte jeg at statsråden gikk ut i media og sa at nå skulle en slik tjeneste på plass.

Det skriftlige svaret kom nå. Der skriver statsråden at en SMS-tjeneste skal på plass innen utgangen av 2015. Dette tiltross for at det i dag finnes teknologi som kan iverksettes rimelige raskt. Jeg er ikke fornøyd med at statsråden først feilinformerer. Deretter ikke vil innrømme feilinformasjonen. Og til slutt lover å rydde opp, men først om 2,5 år! Hva skal de som er helt avhengig av en slik tjeneste gjøre frem til da?

Jeg fatter ikke at dette kan være en sak av partipolitisk karakter. Jeg fatter ikke at statsråden ikke kan innrømme feil, og få på plass dette. Hvorfor vente? Det er slike saker som gjør at politikken kommer i vanry. Må jeg virkelige stille enda flere spørsmål i denne saken?

20130505-211242.jpg

Reklamer
Legg igjen en kommentar

14 kommentarer

 1. Ja, nok en trist historie fra landet som skal være heldigitalisert om «kort» tid. Når statsråden ikke vet nok om hva som finnes av IKT i sitt eget ansvarsområde, hvordan mener regjeringen at pensjonister skal bli «heldigitalisert?
  Så til denne saken. Det er nok å si at vi er ikke «ett av verdens mest teknologiske land», i hvertfall ikke innen det offentlige, for der har vi dumpet fra nr 14 til 16 de par siste årene i følge statsråd Bjurstrøm. Det er derfor ikke overraskende at en av våre statsråder igjen går «på trynet» i en IKT-sak.

  Svar
 2. Arild Margido Johansen

   /  6. mai 2013

  Dette er helt utrolig, og må være en pinlig affære for statsråden. At hun først svarer at dette er på plass, men når hun igjen blir konfrontert med dette svarer at brukerne må sjekke med Telenor, og til slutt når hun oppdager at hun har tråkket i baret, prøver å dekke over det hele ved å gå ut i media og gi uttrykk for at hun har tatt initiativ til å få på plass et slikt system.
  Dette vitner igjen om at denne regjeringen ikke er til å stole på, de er livredde for å bli tatt for å gjøre feil eller for ikke å ha gjort jobben sin, og gjør alt for å prøve å dekke over. Godt vi kan gi de avløsning til høsten.

  Svar
 3. Ivar Røvhaug

   /  6. mai 2013

  Korrenspondenten i Jammerdalen rir igjen. På sedvanlig måte koker saken ned til en hets av de seriøse partiene. Det som kunne ha vært et fornuftig spørsmål, smuldres opp og tilintetgjøres av spørsmålsstilleren selv. Ja, jeg er enig i at det er slike saker som gjør at «politikken kommer i vanry».

  – Har du forresten tenkt over at flestepareten av de angivelig 700.000 menneskene som ikke hører godt nok til å kunne gjøre rede for seg ved tale, er gamle mennesker som ikke har den fjerneste innsikt i SMS-systemet?

  Svar
  • Interessant at du ikke reagerer på at en statsråd, som har ansvaret for sikkerheten her til lands, ikke er klar over hvilke systemer som er på plass. Og faktisk feilinformerer.

 4. Ivar Røvhaug

   /  6. mai 2013

  Nå kan det jo hende, Leirstein, at statsråden har mer innblikk i dette enn dag. Kanskje departementet ser for seg mer brukervennlige løsninger enn SMS-meldinger.

  Det er forøvrig interessant at du ikke forstår at meldinger på mobiltelefoner faller vanskelig for svært mange av de 700.000 du refererer til.

  Svar
  • Hun har jo tydeligvis ikke det. Hele poenget med bloggen. Som du tydeligvis ikke har lest, eller så har du ekstremt tungt for det. Hun trodde jo at det var et nødmeldingssysten på sms. Noe det ikke var.

   Og til ditt andre poeng; det er jo de to brukerorganisasjonene for døve og hørselshemmede som ønsker et slikt system. Som altså kommer i tillegg til de ordinære nødnummerne man kan ringe.

   Neste gang kanskje en ide å lese bloggen før du kommer med oppgulpet.

 5. Ivar Røvhaug

   /  6. mai 2013

  Du kommer ingen vei med å være uforskammet, Leirstein. Hverken i forhold til statsråder eller folk som gidder å kommentere det du skriver i bloggen din.

  Svar
  • Fint du gidder å kommentere. Men hadde satt pris på om du leste bloggen også. Alltid kjekt før man kommenterer. Hvis ikke blir kommentarene deretter…

 6. Ivar Røvhaug

   /  6. mai 2013

  Jekk deg deg et par hakk. De eplekjekke blir fort overmodige, vet du.

  Svar
  • Traff et ømtålig punkt tydeligvis. Synes bare det er interessant at du med dine kommentarer avslørte at du ikke hadde lest hva jeg skrev, men at du var mer opptatt å være uenig med meg uansett sak.

 7. Ivar Røvhaug

   /  6. mai 2013

  Nei, det gjorde du ikke. Men du kan ikke stå uiomotsagt. Jeg vil følge deg helt til du gjør som ditt forbilde når det gjelder det frie ord, Josef Stalin, å sensurere meg. Det er vel like før nå, tenker jeg…

  Svar
  • Haha du er noe for deg selv. Og som alltid tør du aldri stå frem med ditt ekte navn. Derfor tar jeg deg heller aldri seriøst. Men utrolig gøy å se dine kommentarer. Sjelden noen er mindre opplyst enn deg. Og jeg blir i godt humør – så derfor trur jeg ikke jeg kommer til å sensurere deg. Enda.

 8. Ivar Røvhaug

   /  6. mai 2013

  Mitt ekte navn? Jeg er bosatt i et annet skandinavisk land som også har Æ, Ø og Å på tastaturet. Ikke bli uforskammet nå igjen…

  Svar
  • Yeah right… (det er engelsk). Ha en fin kveld og takk for mange muntre øyeblikk 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: