En svekkelse av overgrepsmottakene

I dag behandlet stortinget meldingen om vold i nære relasjoner. Dessverre sluttet de rød-grønne partiene seg til at ansvaret for overgrepsmottakene skal flyttes til Helseforetakene. Dette er trist nytt for overgrepsmottakene. Trist nytt for de som trenger dette tilbudet.

Ansvaret for vold i nære relasjoner fortsetter i kommunehelsetjenesten. Med regjeringens konklusjon vil man måtte bygge opp rettsmedisinsk kompetanse og sykepleiefaglig/psykolog kompetanse både i kommunen og i helseforetakene, for å ivareta disse kvinnenes rett til å få sikret spor og bevis. Mengden overgrep man håndterer vil være avgjørende for hvor gode fagfolkene blir. Kvaliteten vil altså svekkes dersom disse enhetene blir lagt til 2 forskjellige nivåer i helsetjenesten.


Jeg hadde gleden av å delta på Overgrepsmottakets 5 års jubileum i Østfold for noen uker tilbake. Jeg møtte dyktige og dedikerte fagfolk. Jeg møtte mennesker som har opparbeidet enorm mye kompetanse på dette området. Og det er mange som har fått hjelp. Men de samme dyktige medarbeiderne ved overgrepsmottaket var utrolig skuffet over regjeringens forslag. De ønsker ikke å bli overført til Helseforetakene.

Det er en samlet yrkesgruppe i mottakene som tar avstand fra regjeringens forslag. Og når ble de som arbeider med dette daglig tatt med på råd?
Hvilke faglige rapporter og undersøkelser ligger til grunn for forslaget?
Her har det nærmest kommet et forslag fra regjeringen som lyn fra klar himmel.
Er en meget dårlig strategi å skulle gjøre så store endringer, og det mens en samlet fagkompetanse advarer på det sterkeste imot dette.
Hvor har regjeringen fått dette forslaget fra?

Det vi trenger er at dagens organisering av overgrepsmottakene fortsetter, og at vi må få på plass en forpliktende finansiering. Og derigjennom få etablert flere gode overgrepsmottak over det ganske land.

20130530-164525.jpg

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 4 016 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Twitter

  • Krenket av indianer-kostyme og krav om statlig støtte til vinsmaking er viktige nyhetssaker i Norge. Jaggu har vi det godt her på berget... 22 hours ago
  • RT @frp_no: Fremskrittspartiet er på Snapchat. Legg til frp_no for å følge hverdagen til våre politikere 🍎👍🏻 https://t.co/1zyA7eRzkw 1 week ago
  • AP snakker stadig om at vi må få et mindre brutalt arbeidsliv. Kanskje starte hos seg selv først... vg.no/nyheter/innenr… 1 week ago
  • @BVatlestad Fordi det ville være en hån mot alle som er opptatt av fred å gi fredsprisen til regimet i Iran 1 week ago
 • Flickr-bilder

 • Arkiver

%d bloggers like this: