Reklamer

Ikke regjeringen som økte avgiften, men Stortinget

Etter at Stortinget har vedtatt budsjettet så er den noen som undrer seg over at finansministeren og regjeringen har økt mineraloljeavgiften.

Skjønner at noen undrer seg for dette er ikke noe regjeringen har foreslått.

Men Høyre-FrP-regjeringen er en mindretallsregjering. Og ved Stortingets behandling av budsjettet for kommende år var det Venstre og KrF som krevde å få økt denne avgiften for å sikre flertall for budsjettet.

Slik er det når man har en mindretallsregjering. Da får også støttepartiene gjennomslag. Hvis FrP hadde bestemt alene hadde ikke den avgiften blitt økt.

Det budsjettet som nå er vedtatt har skatte- og avgiftslettelser på 8 milliarder kroner. Derfor er helheten i budsjettet noen jeg og FrP er stolte over.

Den enkeltavgiften som økte er ikke den generelle dieselavgiften som bilistene betaler. Men mineraloljeavgiften rammer primært alle de som har hatt fordelen av avgiftsfri diesel.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

6 kommentarer

 1. Ivar Røvhaug

   /  7. desember 2013

  Når det regjeringen gjør noe upopulært, er det Stortinget som får skylden. Når den gjennomfører populære tiltak, er det regjeringen som skal ha æren. Helt logisk.

  Svar
  • Vegard Riseng

    /  7. desember 2013

   Stortinget har alltid «skylden», fordi det alltid er Stortinget som bestemmer. Regjeringen foreslår, Stortinget vedtar. Regjeringen regjerer bare så lenge den har støtte i Stortinget. Derfor må den av og til inngå kompromisser der man aksepterer noe man er imot for å få gjennom noe annet man er for. Er det så vanskelig å forstå?

 2. Gunnar Celius

   /  7. desember 2013

  Jeg har alltid oppfattet FrP som et anti-avgiftsparti, derfor stusser jeg litt over at det ikke er mere trøkk i motstanden mot økte avgifter. Selv om det er stort at noen blir nedlagt- kommer opprettelse av flere bomstasjoner, opprettholdelse av- og økning på andre, samt -nå sist- også økning i dieselavgift.

  Virker som at FrP har myknet i regjeringposisjon. Det agressive trøkket som var under valgkampen, da bompenger, bilavgifter og kringkastingsavgift skulle avskaffes, er nå heller som «njaaaa» og «tjaaaaa». Selv om Høyre er størst, må de skjønne at de har alt å vinne på at deres samarbeidspartner FrP får gjennomslag for noen av sine viktigste saker som gjorde at de fikk mange velgere. Å begynne å skape misnøye blant velgerne, vil bare føre til at tilliten svekkes. Og jeg tror ikke det skal så veldig mye til før det begynner å gå motsatt vei og knake litt i sammenføyningene. Et slikt syndrom har vi som har noen år på nakken og fulgt med i politikken, sett tydelige tegn på før.

  Frp kom ikke akkurat inn i regjering med overveldende flertall, jeg vil heller si at det var på «hengende håret». Men når det er sagt, var jeg likevel rasende overlykkelig over dette. Men det er vel som hos alle «nygifte» i overført betydning («bryllupet» mellom Høyre og FrP)…? Når bryllupsreisen og hvetebrødsdagene er over, kommer hverdagen valsende fort over dem. De fleste kjenner til den situasjonen, så jeg skal ikke utdype det nærmere her, bare si at det bør likelig fordeles både på godt og vondt, selv om den ene parten er sterkere enn den andre.

  Svar
 3. Kristjan Hilmarsson

   /  7. desember 2013

  Etter min mening spiller det ingen rolle at noen prøver å ta FrP i forsvar på allslags grunnlag om regjeringsforlik, påvirkning fra andre partier osv, men faktum er at alle har sin grunn til å være enten for eller i mot høye avgifter og dermed bompenger, nå står vi over for et samlet storting som er FOR begge deler, FrP inkludert, hvorfor skal da kun de fredes for kritikk fra oss som vil avgiftene ned og bompengene til livs?

  Svar
 4. Selvfølgelig er det Stortinget, eller egentlig KRF og V som ville vise at de har makt, men hvis regjeringen, dvs H også, ville vise styrke, så hadde de stilt kabinettspørsmål på hele budsjettet, så måtte de to småpartiene ha vist at de mente hva de sa i valgkampen, nemlig å sørge for en borgerlig regjering når det var et borgerlig flertall.
  Dette minner mye om det Willoch forsøkte med FrP, å tvinge gjennom avgiftsøkning.

  Svar
 5. Ivar Røvhaug

   /  8. desember 2013

  Nei, det er helt enkelt, Riseng. Det er også Leisteins innlegg er overflødig. Regjeringen foreslår. Hareide og/eller Skei Grande avgjør.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: