Reklamer

Arbeidstid, fengsler og LO-pamper

Under Gerhardsen-epoken var arbeiderbevegelsen og LO opptatt av rettighetene til «gutta på gølvet». Nå kjemper LO for tenketanker, «miljøet» og Palestina, men mot egne medlemmer. Tidene har forandret seg. Aldri har avstanden mellom hardtarbeidende, lokale tillitsvalgte og LO-pampene vært så stor.

For det er ikke lengre slik at arbeidstakere må melde seg inn i LO for å få rettighetene de har krav på. Arbeidstakere må tvert imot melde seg ut av LO for å få rettigheter på sin egen arbeidsplass. Det var nettopp dette som skjedde ved Ladegården sykehjem i Bergen. De ansatte og lokale tillitsvalgte var samstemte om at de ønsket å jobbe færre helger, og heller utvide arbeidstiden i de helgene de faktisk jobbet. Arbeidstilsynet mente dette var helt forsvarlig, men LO og Fagforbundet sa nei. Nei til de ansatte, nei til de lokale tillitsvalgte og nei til Arbeidstilsynet.

I en bedrift som er organisert, har LO en absolutt veto-rett på arbeidstidsordninger. Misbruker LO sin enorme makt og ignorerer arbeidstakerne, er det lite de ansatte kan gjøre. Det eneste virkemiddelet arbeidstakere har i en slik situasjon, er å kollektivt melde seg ut av LO i protest. Dette gjorde faktisk de ansatte ved Ladegården sykehjem.

En slik massiv mistillit burde satt i gang både bjeller og flyalarmen på Youngstorget. Der ser det dessverre ut til at man er mer opptatt av å diskutere om den nye lederen av tenketanken «Agenda» skal ha en eller to millioner i lønn. Klassekampen forsøkte å kontakte lederen i LO-stat, Tone Rønoldtangen, for en kommentar til utviklingen. Rønoldtangen kunne opplyse om at hun var opptatt med lønnsforhandlinger, og dessverre ikke kunne prate med pressen før i juni.

For også i fengselsvesenet er det nå en massiv misnøye med bedreviterholdningen til LO-toppene. Frem til 2011 hadde fengselsbetjentene anledning til å arbeide i mye mer fleksible turnusordninger. Så fikk LO-stat det for seg at de ansatte tok feil, og at Youngstorget hadde rett. De 5500 ansatte i kriminalomsorgen kan jo umulig vite sitt eget beste. Eller for å referere hva forbundsleder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund sa: «LO mener at fengselsbetjentene ikke vet sitt eget beste, og de inntar en formynderrolle når de skal forklare oss hvordan vi best organiserer jobben vår.»

Resultatet er at de innsatte må sitte mer på cellene, erfarne ansatte slutter og misnøyen blant både lokale tillitsvalgte og ansatte er stor. At flere tusen ansatte i kriminalomsorgen melder seg ut av LO for å få de arbeidstidsbestemmelsene de selv vil ha skjer neppe. Men dette viser at det er på høy tid å ta en debatt rundt dagens system der LO-toppene har en fullstendig veto-rett ovenfor sine lokale tillitsvalgte. Fremskrittspartiets utgangspunkt er at enhver selv vet sitt eget beste, og at de som er nærmest problemene ofte har de beste løsningene.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

1 kommentar

  1. Helt riktig Ulf, LO må vel en gang se lyset og forstå at det ikke er slik at : «Same size fits all » Dette er formynderrollen som LO har vært tynget av i mange år. Hold kjeft og betal kontingenten din, VI (LO-styret) skal bestemme for deg. VI vet best.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Bli med 135 andre følgere

  • Følg meg på Facebook

  • Arkiv

  • Reklamer
%d bloggere like this: