Reklamer

Nå forenkler vi også plan- og bygningsloven!

I arbeidet med å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor starter Høyre-FrP-regjeringen nå forenklingen av plan- og bygningsloven. Vi gjør det vi sa vi skulle gjøre, vi gjør det enklere og raskere å bygge. Dette er første ledd i forenklingen av plan- og byggeprosessene, mer kommer.

Høyre og Fremskrittspartiet skal gjøre byggesaksprosessene enklere for vanlige folk. Det skal gå raskere og enklere. Våre regler skal ikke være til hinder, men heller til hjelp. Forenklingen av byggesaker vil gi færre søknadsskjemaer, færre omkamper og kortere tidsfrister.

De viktigste forenklingen i forslaget:

• Mindre nybygg under 50 kvadratmeter – som for eksempel garasjer og uthus unntas fra søknadsplikt og dermed slipper kommunal saksbehandling og nabovarsling. Forutsetningen er at bygget er i tråd med øvrig plan og regelverk.

• Innføring av tidsfrist på 12 uker for kommunens behandling av byggesaker som krever dispensasjon fra plan. Oversitter kommunen fristen, vil dette føre til gebyrnedsettelse.

• Ved kommunens overskridelse av tidsfrist på 3 uker for behandling av søknad om igangsettingstillatelse kan tiltaket settes i gang.

• Fjerner kommunenes adgang til å vurdere de tekniske sidene av et tiltak. Det er utbyggers ansvar at bygget er i henhold til krav og forkrifter og kommuene vil ikke lenger ha adgang til å avslå byggesøknad basert på tekniske forhold. Dette vil gi mindre byråkrati og mer forutsigbarhet for utbyggerne.

Forslagene vil samlet redusere byråkrati og administrative byrder for den enkelte person, næringen og kommunene. I kommunene representerer ”enkle” byggesaker mer enn 20 prosent av saksmengden. Tiden som brukes til dette kan nå frigjøres til viktigere saker og dette vil spare den enkelte utbygger for gebyrer på flere tusen kroner.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

5 kommentarer

 1. Hei Ulf, ja vi kan og vil og da får vi det til. Husk vår metode Ulf. Alle gode ting er tre.
  1) Gode planer (kvalitetskrav til planlegging og presentasjon
  2) Utførelse med lav polakkfaktor og høy mentorfaktor
  3) Sluttkontroll med høy lærings – og kunnskapsoverføringsfaktor.
  Stå på Ulf, sammen skal vi bygge landet, det har vi gjort før.
  Beste byggehilsen fra Karl Jørgen Sikkeland

  Svar
 2. 😄👍

  Sendt fra min iPhone

  > Den 12. mai 2014 kl. 13:08 skrev Ulf Leirsteins Blogg : > > >

  Svar
 3. Innføres tidsfrist på 12 uker på behandling som krever dispensasjon fra plan,for kommunen, må det også innføres tilsvarende frister,eller kortere,for fylkesmannen,som har uttalerett/ innsigelsrett i disse sakene.
  Jeg går ut fra at PBL`s § 18-1 fortsatt gjelder.Den omhandler opparbeidelse av vei-vann og kloakk, tekniske anlegg,før byggestart.Er dette en rett antagelse ?
  Ønsker svar fra Ulf Leirstein på dette.

  Svar
 4. Dette er vel og bra Ulf, men i mange tilfeller, i hvertfall Asker som jeg kjenner best og har sendt en sak om mulig brudd på EMK til Rekerås om, har Reguleringsplaner punktere om arealutnyttelse som fratar eier de mulighetene dere nå åpner for.
  Når det blir laget nye eller oppdaterer reguleringsplaner i områder der det allerede finnes boliger, bør det ikke være mulig å endre status for eiendommen (Fritidseiendom til bolig eller v.v.) eller den jeg kjenner best, en 200 år gammel eiedom på 11 mål, ombygd til sameie i 1994, der sa ny reguleringsplan at den ble regulert med eksisterende areal, sikkert fordi den lå i et LNF område, dvs disp krevdes for alle tltak over 50cm høyde.
  Erfarte at disp ble avsått for 6kvm bod på egen tilleggsdel, mens naboeiendom fikk bygge i strandsonen. Mener kommuner på denne måten tildeler seg rettigheter på privat eiendom og slik bryter både privat eiendomsrett og EMK.
  Når det gjelder nye boligfelt kan jo kjøpere velge å avstå kjøp hvis de ikke liker bestemmelsen, men er jo tvilsom boligpolitikk, for eier du en eiendom, bør du ha rettighetene. My home is my castle, bør jo etterstrebes, ikke sosialistisk likhet for alle pengene. Det blir det jo allikevel hvis det blir feltutbygging ved ett ferdighusfirma.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: