Reklamer

Da var foreldelsefristen for grov kriminalitet historie

I dag satte Stortinget et endelig punktum for debatten om foreldelse av drap, voldtekt og seksuell omgang med barn. Disse avskyelige kriminelle handlingene skal ikke lenger foreldes.

Det har vært en lang kamp for å få på plass denne lovendringen. Mange har lenge kjempet iherdig for å fjerne foreldelsesreglene for grove kriminelle handlinger, mange har opplevd at foreldelsefristen har medført at gjerningsmenn har sluppet unna med straff, og mange av oss har ikke skjønt hvorfor slike avskyelige kriminelle handlinger skulle foreldes. Som sagt dette har vært en kamp mange har kjempet i mange år, og mange utsatt for overgrep og mange pårørende har stått i første rekke i kampen for å fjerne foreldrelsefristen. Det er med glede jeg konstaterer at i dag, i dag er denne kampen kronet med seier.

Som representant for Fremskrittspartiet kan jeg ikke heller unnlate å nevne at FrP sto helt alene når vi første gang fremmet forslag om det i 2003, og vi sto alene i kampen for å få dette inn i straffeloven av 2005. Men i dag vil jeg glede meg over at regjeringen. Komiteen. Og Stortinget sørget for rask behandling av loven og at denne kampen kan krones med seier.

Jeg vil også benytte anledningen til å rose Kristelig Folkeparti for å ha satt problemstillingen på dagsorden raskt etter valget gjennom et representantforslag, tidligere i vår. Selv om regjeringsplattformen er klar på at dette er endringer som vil komme på plass i denne perioden, er det særdeles hyggelig at samtlige partier representert i justiskomiteen nå ser viktigheten av denne lovendringen for ofrene.

Justiskomiteen har derfor tatt ansvar som kollegium, og sørget for at denne saken nå blir behandlet før sommeren. Det er vektige grunner for at det haster å få på plass denne endringen. Både regjeringen og justiskomiteen har gått så langt som grunnlovens § 97 tillater i spørsmålet om å gi loven tilbakevirkende kraft. Resultatet er at alle grove overgrep og drap som enda ikke er foreldet, heller ikke vil foreldes etter at loven trer i kraft 1. juli. Grunnloven setter allikevel grensen slik at saker som allerede er foreldet etter gjeldene regelverk, ikke kan gjenopplives. Desto lengre vi venter med dette lovvedtaket, desto flere saker vil derfor bli foreldet, slik at ofrene og de pårørende mister muligheten til å få saken oppklart og overgriper straffet.

Det er en rekke alvorlige lovbrudd som vil omfattes av denne endringen. Saker om drap, voldtekt og seksuell omgang med barn under 14 år og 16 år unntas nå fullstendig fra reglene om foreldelse. Disse lovbruddene vil med andre ord alltid kunne straffeforfølges, uansett hvor lang tid som er gått fra ugjerningen fant sted. Lovendringen vil også sørge for at foreldelsesfristen ikke begynner å løpe før ofrene fyller 18 år i saker om vold i nære relasjoner, tvangsekteskap og menneskehandel. Utskutt foreldelse for menneskehandel er for øvrig allerede vedtatt i denne sal, i den nye straffeloven av 2005.

Vi må ta innover oss som samfunn at tiden ikke alltid leger alle sår. Enkelte lovbrudd er så brutale, så grunnleggende umenneskelige, at vi som samfunn ikke skal tillate at straff faller bort på grunn av saksbehandlingsregler.

Voldtektsofferet som har mistet sin trygghet, den sørgende og ensomme enken uten svar, moren til et misbrukt barn. Dette er mennesker som har gått gjennom det verst tenkelige, president. Vi kan ikke gi disse menneskene tilbake det de har mistet, men vi har en plikt som samfunn å gjøre det vi kan for å stille opp. Disse ofrene og pårørende fortjener svar, de fortjener respekt, og de fortjener ikke minst å bli tatt på alvor. Jeg er derfor glad for at vi gjennom vedtaket her i dag tar et skritt i riktig retning for å bedre ofrenes situasjon her i landet.

For det er virkelig på tide at ofrene blir tatt på alvor. Norge har vært veldig gode på å bygge opp en kriminalomsorg for å rehabilitere og ivareta de kriminelles rettigheter, men ofrenes rettigheter har ikke fått den oppmerksomheten den fortjener. Det er selvsagt viktig å sørge for rehabilitering i kriminalomsorgen, men etisk sett er det desto viktigere å ivareta ofrene. Jeg må påpeke at i motsetning til den kriminelle, er et offer helt uskyldig i den situasjonen som har oppstått. Samfunnet har et grunnleggende ansvar for å ivareta innbyggernes sikkerhet, og når innbyggerne utsettes for overgrep bør samfunnet derfor ta et større ansvar for ofrene enn i dag. Vedtaket vi gjør her i dag er første skritt på veien, men Fremskrittspartiet vil fremover arbeide for og lansere en rekke tiltak for å bedre ofrenes situasjon.

Dette er en så åpenbart nødvendig lovendring at det er skammelig at vi har vente helt til 2014 med å få den på plass. Stortinget burde tatt ansvar på et mye tidligere tidspunkt. Fremskrittspartiet har god samvittighet, i dag kommer flere til å få det, men jeg syntes de burde fått det tidligere. Denne sal hadde en bred debatt rundt disse endringene i forbindelse med behandlingen av 2005-straffeloven, og spørsmålet har også blitt tatt opp i en rekke spørsmål, forslag og representantforslag fra Fremskrittspartiet. Hadde de andre partiene ønsket, kunne vi hindret ti år med foreldelse av grov kriminalitet, president.

Jeg vil allikevel avslutte med å berømme justiskomiteen for et godt samarbeid i denne saken, selv om endringen skulle kommet så mye, mye tidligere.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

5 kommentarer

 1. Veldig bra Leirstein. Endelig kan disse avskyelige handlinger forfølges til evig tid. Flott. Mer av dette.

  Svar
 2. Liv Leirstein

   /  16. juni 2014

  Så flott innlegg! Stolt av nibb! Fortsatt ikke reist, tekn problemer med flyet. Sitter i gaten.

  Sendt fra min iPhone

  > Den 16. juni 2014 kl. 11:47 skrev Ulf Leirsteins Blogg : > > >

  Svar
 3. Einar Nyaas

   /  16. juni 2014

  FrP leverer som lovet. Bravo Leirstein.

  Svar
 4. Det var ikke for tidligt. At noe slik kom. Det burde alldri vært slik at slike saker kunne blitt foreldet.

  Svar
 5. Liv Serine Helgesen

   /  20. juni 2014

  Ny lov gjelder for kriminalitet begått ETTER at loven er vedtatt, de drap og seksuelle overgrep blir da fri foreldelse. Kjempefint! Men egentlig har akkurat denne loven fått tilbakevirkende kraft i light-versjon, idet 38 hittil uoppklarte drap, begått tidligere, før loven vedtas, nå inkluderes i loven. Slik tilbakevirkende kraft skulle også gjelde voldtekt barn/voksne.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: