Reklamer

Ny boligpolitikk for folk flest

For mange er boligen den viktigste eiendelen. En plass å slappe av, en plass med familien og en gjenstand en kan utvikle og bygge videre på. Regjeringen gjør det enklere for de som står utenfor boligmarkedet å få kjøpt seg en bolig, samt at vi forenkler kravene for å bygge på sin egen bolig.

I dag foreligger det en lang rekke med regler og forskrifter som gjør det vanskelig og dyrt og bygge nye boliger. Fremskrittspartiet er opptatt av at lovverket skal være tilpasset det folket trenger, noe det ikke er i dag.

Universell utforming av boliger er viktig for at rullestolbrukere skal ha like god tilgang til boliger som alle andre, men en slik utforming av boligene er fordyrende. Regjeringen foreslår nå at 50 prosent av boligene under 50 m2 unntas fra tilgjengelighetskravene, noe som igjen fører til rimeligere priser på boligene.

Fremskrittspartiet har lenge kjempet for en forenkling av plan- og bygningsloven. Dette blir nå realisert. Blant mye annet fritas man for søknadsplikt når man skal sette opp et frittstående bygg på inntil 50 m2. Det vil si at man slipper å søke til kommunen dersom man skal bygge en garasje.

Å søke byggetillatelse fra kommunen har i lange tider vært omtalt som en krevende og langvarig prosess. Fremskrittspartiet vil omforme loven fra en verne-lov til en JA-lov, samt legge mer press på kommunene for å framskynde vedtaksprosessen. Regjeringen går inn for å pålegge kortere tidsfrister i byggesaker slik at søkeren kan sette i gang prosjektet så fort som mulig. I byggetiltak som må gjennom kommunal saksbehandling foreslås det nå at søknaden skal behandles innen 3 uker. Dette vil bety at man har fått tillatelse til å bygge dersom kommunen ikke overholder fristen.

Regjeringen gjennomfører nå en rekke tiltak for å forenkle og effektivisere boligbyggingen. Dette er viktig for at folk flest i større grad skal få gjøre de endringene de selv ønsker på sin bolig, samt at søknadsprosessene blir betydelig raskere. Forenklingene er også veldig viktig for de som står utenfor boligmarkedet, ettersom en forenkling i kravene vil gi rimeligere priser. En forenkling av Plan- og bygningsloven er et like stort framskritt for hele befolkningen som det er for den offentlige forvaltningen.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

4 kommentarer

 1. Hei og god sommer Ulf, apropos bolig. Jeg arbeider med idèen bolig i KLIMASKALL. Hovedtanken er at en moderne tidsriktig bolig skal ha kostnadsrammen kr. 10.000 pr. m2. Fremtidens bolig skal være så rimelig at alle skal ha råd til å bo med minimal påvirkning på omgivelsen. Vi tar en prat om fremtidsboligen Ulf og kos deg videre i sommervarmen. Vi tar et kaffemøte i september – OK ?

  Svar
 2. Landet trenger en rekke formelle og byråkratiske rasjonaliseringer for å frigjøre folkets bindinger til en overdreven papirmølle og uforståelige regler. Selvrealisering av en rekke bygningsmessige behov er til stede over hele landet, men er i dag hemmet av manglene finansieringsmuligheter og unødvendig byråkrati.
  Startlånsordningen, som med tilførte, nye regler er blitt sosialt betinget, har allerede hjulpet en rekke mennesker i Norge. Ordningens kriterier, tilrettelegginger er forbedret og er blitt svært godt mottatt. Men, kommunene må oppta mer av slike lån i Husbanken og til videre utlån,(og er et problem) for å hjelpe sine innbyggere. Ikke bare for å anskaffe ny og brukt bolig, men også for å beholde den de har, for oppussing og vedlikehold.
  En ytterligere forbedring av startlånsordningen, og med nye forskrifter for litt mer risiko, kan bli det etterlengtende, politiske virkemiddel for å eliminere fattigdommen i Norge. Ordningen har en genial innfallsvinkel for å innhente de som trenger det mest. Startlånsordningens omfang, regler er slik at alle problemer blir ryddet opp i samtidig, både sosialt og det å få en ny start i livet.
  En refinansiering av foreldede lån og samtidig få lån til toppfinansiering for å kjøpe brukt bolig, leilighet, er i betydning å ta tak i et menneske eller en families hele livssituasjon, og ingen andre ordninger i samfunnet har tidligere benyttet tilsvarende.
  Det er å tro at en litt sterkere oppfordring til kommunene for utvidet låneopptak i husbanken, ytterligere vil hjelpe mange tusen mennesker og familier.
  I alle tilfelle har en boenhets eierskap, både teknisk og økonomisk, formelle prosedyrer som må oppfylles og hvor omtalte politikk kommer sterkt inn med tilrettelegginger. Jeg vil bare nevne det positive som startlånsordningen har gitt landet, og hvor ytterligere bedringer kan medføre en sosial revolusjon i Norge. Da FrP er et folkeparti, så ser jeg ingen hindringer for å vektlegge disse forhold.

  Reglene er lite utdypet og praksis for saksbehandlingen svært variabel over hele landet. Ved en utvidet gjennomgang og flere gode løsninger, så kan ordningen fjerne minst 80 prosent av fattigdommen i Norge. FrP er rette partiet for fortsatt å skape forbedringer, slik som med så mange andre saker med behov for politisk vilje, alt til folkets fordel, og liv og kraft for hele folket.

  Svar
 3. Heidi Sommerseth

   /  2. august 2016

  Hei! Har en case her som jeg lurer på om du eller noen kan svare på. Kjøpte en fritidsbolig i Trondheim kommune høsten 2013(LNF-OMRÅDE…m spredt boligbebyggelse). Tidligere eiere hadde kjøpt denne via megler som bolig og havnet i uføre da de søkte om utvidelse. Da påsto kommunen at dette var fritidsbolig. Nylig blitt kjent med at kommunen målte opp og regulerte til bolig i 2003. Boligen ble ikke regulert til fritidsbolig igjen før 1 uke før jeg overtok den. Kan kommunen bare gjøre slik?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: