Reklamer

Mitt innlegg i Stortingets debatt om justisbudsjettet

Stortinget behandlet i dag budsjett for justissektoren. Dette var mitt hovedinnlegg i dagens debatt.

President,

Med det fremlagte budsjettet vi behandler her i dag har justissektoren omsider fått den oppmerksomheten den fortjener. Regjeringen og regjeringspartiene i samarbeid med V og KrF er godt i gang med å ta tryggheten tilbake, og styrker politi, kriminalomsorg og domstolene. På en rekke områder innenfor justisfeltet de siste årene har det hopet seg opp etterslep og køer, og ansatte innenfor sektoren har ikke følt at problemer med manglende budsjettbevilgninger har blitt tatt på alvor.

Den gjennomsnittlige politijurist hadde ved regjeringsskiftet over 80 ubehandlede saker. Dette utgjorde en utfordring for rettsikkerheten, og medførte en rekke følgeproblemer i straffesakskjeden. Det er bekymringsverdig at dette helt avgjørende leddet i straffesakskjeden har blitt neglisjer over lengre tid. Dette har ikke vært uten konsekvenser: politijurister har sluttet som følge av en massiv arbeidsbelastning, og anmeldelser har blitt liggende i både måneder og år. Dette har ikke bare vært en stor og unødig belastning for ofrene, men også gitt strafferabatt til grov kriminalitet.

Det er velkjent at domstolene idømmer midlere straff der politiet har vært trege med etterforskningen, og jeg mener dette har vært et stort problem for rettstaten. Det er ikke uten grunn at politijuristenes leder har omtalt dette budsjettet som «tidenes justisbudsjett», og jeg er glad for at regjeringen foreslår å styrke påtalemyndigheten med hele 69 stillinger i budsjett for 2015. Dette vil være et særdeles viktig tiltak for både ofrene og helheten i straffesakskjeden.

Politiet har generelt vært meget godt tilfreds med regjeringens historiske justisbudsjett. VG kunne den 8. oktober i år melde om «halleluja-stemning» blant landets politimestre når justisministeren presenterte FrP/H-regjeringens budsjettforslag. Og det er ikke uten grunn: 350 ferske politistillinger gjør at det endelig ansettes like mange som går ut av Politihøgskolen. I tillegg bevilges det 150 millioner til forbedringer i politiet, 70 millioner til PST, 30 millioner til ID-utstyr og en rekke andre, viktige tiltak. Politiet styrkes kraftig, og folk flest vil skritt for skritt merke at vi har fått en ny og handlekraftig regjering som prioriterer tryggheten i gatene.

Et spesielt utfordrende område for politiet har vært de mellom 7000- 20 000 illegale innvandrerne som går fritt i Oslos gater. For å identifisere disse er det selvsagt viktig at regjeringen har bevilget 30 millioner til id-utstyr, men minst like viktig er det at disse personene faktisk pågripes og sendes ut. Derfor er jeg glad for at regjeringen legger opp til å ansette hele 32 nye stillinger i operativ seksjon ved utlendingsenheten i Oslo. Dette er politifolkene som avdekker, etterforsker og pågriper illegale innvandrere i hovedstaden, spesielt knyttet opp til det åpne narkotikamiljøet. Hele legitimiteten til innvandringspolitikken og asylinstituttet er knyttet opp mot at personer ikke kan undra seg utsendelse, og det er viktig at Fremskrittspartiet har sørget for at kampen mot illegale innvandrere endelig tas på alvor.

Utfordringene denne regjeringen overtok på justisområdet er massive. Men den kanskje største unnlatelsessynden til den rødgrønne regjeringen er på kriminalomsorgsområdet. Det er derfor avgjørende at FrP/H-regjeringen har tatt tak i disse problemene umiddelbart. For FrP er det rett og slett uakseptabelt at personer politiet mener skal fengsles slippes rett på gaten fordi det ikke finnes varetektsplasser. Allerede i 2014 har vi klart å frigjøre 88 fengselsplasser, og vi fortsetter denne satsningen med å bygge 41 nye plasser i 2015. Jeg registrerer for øvrig at Arbeiderpartiet har kalt bygging av fengselsplasser «umoderne», og kritiserer regjeringen for den helt nødvendige soningsavtalen vi ønsker å få på plass med Nederland. Frem til Ap selv lanserer et troverdig alternativ til løsning av kapasitetsproblemene i kriminalomsorgen er det vanskelig å ta slik kritikk seriøst. Når en tredjedel av innsatte i norske fengsler er utenlandske kriminelle, blir det paradoksalt å kritisere regjeringen for at de ønsker at flere skal sone i utlandet.

Avslutningsvis konstaterer jeg at det meste av regjeringens justisbudsjett blir enstemmig vedtatt og det er tilnærmet ingen punkter som skaper støy fra opposisjonen. Det vitner om et godt justisbudsjett.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

1 kommentar

  1. politiet trengte nye biler også over hele landet,gamle slitte politibiler burde selges og byttes inn/ut,og få en standard som holder i minst 10 år…

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Bli med 135 andre følgere

  • Følg meg på Facebook

  • Arkiv

  • Reklamer
%d bloggere like this: