Reklamer

Trygghet for både sko, poter og labber  

Dyrepolitiet kunne for få dager siden melde om sin første pågripelse av en mann som har flådd, mishandlet og drept en katt. Som en følge av dyrepolitiets arbeid ble det også avslørt at dyremishandleren hadde barneporno, og fantaserte om å drepe og voldta jentebarn i 9-årsalderen.

Dette er ikke et enestående tilfelle. Forskningen er klar på at personer som begår vold mot dyr senere ofte begår vold mot mennesker. I USA har FBI nylig oppgradert dyrekriminalitet til en kategori A-forbrytelse, nettopp fordi de har sett at så mange av de groveste overgriperne også begår dyremishandling. Fremskrittspartiet har alltid ført en fremtidsrettet kriminalpolitikk med offeret i fokus. FrP ser det samme FBI har sett i USA: mennesker som med vilje begår grov vold mot forsvarsløse dyr må fanges opp tidlig. For å få til dette har Fremskrittspartiet kjempet gjennom en forsøksordning for dyrepoliti i Norge.  

Et dyrepoliti vil være førsteinstansen for forebygging av voldskriminalitet mot mennesker. Hvert eneste år begås det forferdelige overgrep mot dyr. Vi har etter hvert mange eksempler på ekstremt grov dyremishandling. Gårdbrukere som rett og slett har sultet i hjel buskapen, drukning av dyr i sitt eget bur og sadistiske amputasjoner er noen eksempler.For Fremskrittspartiet handler dette om hva slags samfunn vi ønsker oss. FrP ønsker et samfunn som står på offerets side, uavhengig av om offeret har fire poter eller to bein. Vi må først sørge for at dyremishandlerne blir oppdaget gjennom et dyrepoliti, og så sørge for at mishandlere som blir tatt får mye strengere straffer enn i dag. Straffenivået sier noe om hvor alvorlig vi ser på forskjellige lovbrudd. Skal vi bruke straffenivået som fasit, har vi hatt et samfunn som rett og slett ikke har tatt dyremishandling på alvor.

En rapport fra Dyrevernalliansen viser at dyremishandlere vanligvis straffes med bøter eller to til fire uker betinget fengsel. Dette må tas tak i, og jeg er stolt over at Landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) har varslet at straffenivået for kriminalitet mot dyr er for lavt. Dersom domstolene nå ikke følger opp de politiske signalene, vil det være helt nødvendig med en lovendring. Tingretten ga en viktig dom i Luccas-saken, der tiltalte ble dømt til 6 måneders ubetinget fengsel. Dette er et stort skritt i riktig retning, og en god oppfølging av de politiske signalene fra Listhaug.

Straffene for ekstrem dyremishandling har historisk ligget mellom 15-30 dagers betinget fengsel. Betinget fengsel betyr at disse overgriperne som hovedregel ikke må sone en eneste dag, og er rett og slett uakseptabelt. Fremskrittspartiet har lenge vært en klar forkjemper for strengere straffer for alle typer overgrep, også mot dyr. At Lagmannsretten reduserte straffen i Lucas-saken, gjør at jeg og Fremskrittspartiet vil følge straffenivået i denne typen saker nøye fremover. Grov dyremishandling har en strafferamme på tre år, og Stortinget har ikke vedtatt denne strafferammen for moro skyld. Som et medlem av den lovgivende forsamling forutsetter jeg at domstolene lojalt bruker de lovene Stortinget vedtar, også øvre sjikt av strafferammene.

Dyrene har ingen egen stemme og er helt avhengige av oss mennesker. Både dyr og mennesker fortjener å tas på alvor. At Fremskrittspartiet nå har fått på plass et dyrepoliti vil være viktig for å forebygge overgrep også mot mennesker. Både to og firbente fortjener trygghet i hverdagen.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

5 kommentarer

 1. Ragnhild Grime

   /  4. oktober 2015

  Endelig en politiker som taler dyrenes sak!

  Svar
 2. Ragnhild Grime

   /  10. oktober 2015

  Men hvorfor vil ikke Landbruksministeren ha lovpålagt ID-merking av katter? (Jfr.Dyrenes forsvarer)

  Svar
 3. Ragnhild Grime

   /  18. oktober 2015

  Men du kan jo spørre henne, du som har muligheten!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Bli med 135 andre følgere

 • Følg meg på Facebook

 • Arkiv

 • Reklamer
%d bloggere like this: